Pokud se nesejdeme, uvalím na vás další cla, vzkázal Trump čínskému prezidentovi

Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské zboží v případě, že by se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nesetkal na summitu skupiny zemí G20, který se bude konat koncem tohoto měsíce v Japonsku. Trump to v pondělí uvedl v rozhovoru s televizí BBC.

Trump na začátku minulého měsíce pohrozil, že uvalí cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem tří set miliard dolarů (6,8 bilionu korun). V pondělním rozhovoru s BBC pak odpověděl kladně na otázku, zda by tato cla okamžitě zavedl, pokud by se na summitu nesetkal s čínským prezidentem. Vyjádřil však přesvědčení, že čínský prezident na summit do Japonska dorazí.

„Mám s ním skvělý vztah. Je to skutečně úžasný chlapík, skvělý muž. Je velmi silný, velmi chytrý. Ale stojí na straně Číny a já stojím na straně Spojených států,“ uvedl Trump. 

Zatím poslední fází obchodní války, která začala již loni, byl 1. červen. Číňané zatížili cly část dováženého amerického zboží. Reagovali tak na podobný krok Američanů, kteří tak učinili od 10. května. Celkově šlo již o několikátou fázi vzájemného celního souboje.

Pokrok při jednání s Mexikem

Americký prezident používá hrozbu cel pravidelně a při jednáních s mnoha zeměmi. Například vůči Mexiku (pokud urychleně nevyřeší problém s migranty proudícími do USA). V pondělí oznámil podpis další části imigrační a bezpečnostní dohody s Mexikem a zároveň pohrozil zavedením cel, pokud ji mexický parlament neschválí.

Spojené státy původně chtěly ode 10. června uvalit na veškeré mexické zboží clo, pokud země nezakročí proti přílivu středoamerických migrantů do USA. Spor ale minulý týden v pátek Washington s Mexikem vyřešily dohodou. Mexický ministr zahraničí uvedl, že jeho země má 45 dní na snížení počtu přistěhovalců mířících do USA.

„Právě jsme podepsali další velmi důležitou část imigrační a bezpečnostní dohody s Mexikem, tu, o kterou Spojené státy usilovaly mnoho let,“ napsal Trump bez dalších podrobností na Twitteru. „Zveřejněna bude v ne příliš vzdálené budoucnosti a bude vyžadovat hlas mexického zákonodárného sboru!“ dodal.

„S hlasováním nepředpokládáme žádný problém, ale kdyby z jakéhokoli důvodu souhlas nepřicházel, bude uvaleno clo,“ pohrozil americký prezident. 

Evropa má zatím odklad

Vůči EU nadále uplatňuje cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent, která Spojené státy zavedly v loňském roce. EU na tento krok zareagovala odvetnými cly na vybrané americké zboží.

V květnu pak Trump oznámil, že odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz automobilů a automobilových součástek do Spojených států o šest měsíců. Chce tak zajistit více času pro obchodní rozhovory s Evropskou unií a Japonskem.