Pohonné hmoty v Česku zdražily o další zhruba dvacetník. Ropa přitom na světovém trhu zlevňuje

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o dalších 20 haléřů. Benzin Natural 95 motoristé nyní natankují za průměrných 33,16 koruny za litr, což je o 22 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Nejdražší paliva zůstávají na Vysočině. Tamní čerpací stanice prodávají natural za 33,64 Kč za litr a diesel za 33,02 Kč za litr. Naopak nejméně za benzin zaplatí řidiči v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, a to průměrných 32,90 koruny za litr. Na jihu Čech je v porovnání s ostatními kraji i nejlevnější nafta, v průměru tam stojí 32,03 koruny za litr.

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na úroveň loňského prosince a naftu řidiči kupovali za podobnou cenu naposledy na přelomu loňského a letošního roku.

Ropa na světovém trhu zlevňuje

V růstu cen pohonných hmot v Česku se zrcadlí letošní zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila o bezmála 30 procent. Od druhé poloviny dubna ale její cena klesá. Zatímco tehdy se prodávala za cenu bezmála 75,50 dolaru za barel, nyní její stejný objem vyjde na méně než 70 dolarů.

To, že ceny pohonných hmot v Česku navzdory tomu rostou, znamená podle hlavního analytika Czech Fund Lukáše Kovandy fakt, že provozovatelé tuzemských čerpacích stanic a případně další firmy z celého řetězce zpracování a dodeje ropných produktů navyšují své marže rychleji, než by odpovídalo vývoji na trhu s ropou.

„V minulých dnech mohli využít i mediálně sledované události kolem znečištění ropovodu Družba a následném přerušení ropných dodávek, aby jej použili jako záminku pro nadměrný cenový nárůst,“ míní. A dodává, že mnozí motoristé jsou ale díky citelnému růstu reálných mezd, který je nejrychlejší od počátku milénia, ochotni zaplatit více a nehledí tolik na každou korunu.

K poklesu ceny ropy ve světě přispívá podle Kovandy také vyostření obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek obvinil Čínu, že znemožnila uzavření dohody o smíru v obchodní válce.

„Naděje trhu se tento den upírají k Washingtonu, kde dojde k dalšímu kolu jednání americké a čínské delegace. Pokud jednání nepovedou k příznivému průlomu, navýší od pátku Trumpova administrativa celní sazbu na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů ze stávající úrovně deseti procent na 25 procent,“ připomíná.

V takovém případě lze celosvětově na trzích podle něho očekávat ponuré páteční obchodování ve znamení výprodejů, burzovních propadů a přesunu kapitálu do takzvaných bezpečných útočišť, jakými jsou americké či německé dluhopisy nebo japonský jen. „A ropa v takovém případě zaznamená další propad, který ovšem bude z pohledu českého trhu tlumit současné oslabení koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje,“ dodává Kovanda.

Při déletrvající eskalaci obchodní války lze tak podle něho předpokládat znatelnější tlak na pokles cen ropy na světových trzích, který by se zpožděním několika týdnů, nejspíše ještě v květnu, měl v Česku konečně projevit zastavením zdražování jak benzinu, tak nafty. Obavy z dopadu eskalované obchodní války by přehlušily obavy z výpadku dodávek íránské nebo venezuelské ropy na světové trhy, který je naopak růstovým impulsem cenám ropy.

„Pokles cen ropy by se stabilizoval v tom případě, že by během čtvrtku došlo v rámci washingtonských jednání k pozitivnímu průlomu. Jeho pravděpodobnost je ovšem jen asi tak deset procent,“ říká Kovanda.

Odhaduje tak, že pohonné hmoty v Česku v příštím týdnu navzdory očekávanému pokračování ve zlevňování ropy vzrostou o deset až patnáct haléřů na litr, během druhé půlky května ale jejich cenový růst zmírní, případně se dokonce zcela zastaví.