TOP 09 nabídla vládě, že podpoří její rozpočty. Musí se ale řídit fiskálním paktem

Praha – TOP 09 podpoří ratifikaci tzv. fiskálního paktu Evropské unie. Podmínkou ale je, aby se vláda mezi prvním a druhým čtením zavázala i k dodržování pravidel stanovujících limity pro veřejný dluh a rozpočtový deficit. Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek slíbil, že v takovém případě jeho strana navíc bude hlasovat pro všechny státní rozpočty, které Sobotkův kabinet předloží, budou-li v souladu s fiskálním paktem. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák ovšem pochybuje, že TOP 09 myslí svou nabídku vážně.

Takzvaným fiskálním paktem, který požaduje, aby připojené státy dodržovaly pravidla rozpočtové odpovědnosti, se začnou poslanci zabývat nejspíš zítra. Jelikož se jedná o mezinárodní smlouvu, pro schválení bude zapotřebí třípětinová většina zákonodárců.

Co stanoví fiskální pakt?

  • Státy musí do jednoho roku přijmout zákon, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. (Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu a jiné mimořádné vnější vlivy).
  • Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, musí podle paktu snižovat jeho výši minimálně o pět procent ročně.

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie na konci března. Zatím se ale rozhodla využít výjimku, kterou smlouva nabízí zemím mimo eurozónu. Jak uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), výše uvedená pravidla rozpočtové kázně by se stala pro Česko závaznými až po přijetí eura (to zatím plánuje vláda na rok 2020). Podle předsedy vlády je taková pozice srovnatelná s postojem Polska, Švédska nebo Litvy.

Konvergenční program Sobotkova kabinetu kromě toho naznačuje, že s plněním pravidel vláda pospíchat nebude. Strukturální deficit by se měl v následujících letech pohybovat kolem 1,7 procenta HDP, tedy výrazně nad limitem. Naopak tuzemský veřejný dluh se zatím pod hranicí 60 procent HDP drží.

Kalousek přitom ustanovení paktu týkající se dluhové brzdy a rozpočtového deficitu považuje za stěžejní. „My říkáme zcela otevřeně, že takový postup postrádá smysl,“ konstatoval šéf státní pokladny v někdejší vládě Petra Nečase (ODS).

„Nečasova vláda sice k fiskálnímu kompaktu nikdy nechtěla přistoupit, ovšem důsledně podle něj postupovala. Sobotkova vláda k fiskálnímu kompaktu přistoupila, ovšem zdá se, že chce postupovat zcela opačně,“ myslí si Kalousek. „Pokud se vláda mezi prvním a druhým čtením přihlásí k tomu, aby se na ni vztahovaly i hlavy týkající se strukturálního deficitu a dluhové brzdy, pak může počítat se všemi hlasy TOP 09,“ nabídl obratem koaličnímu týmu.

Kalousek: Podpoříme rozpočty, bude-li vláda dodržovat fiskální pakt (zdroj: ČT24)

Zároveň dodal, že TOP 09 je připravena zvednout ruku pro všechny návrhy státních rozpočtů, které bude vláda Bohuslava Sobotky předkládat, budou-li v souladu s fiskálním paktem. Podle Kalouska by takový závazek TOP 09 mohl mít i písemnou podobu.

Sociální demokraté nabídku TOP 09 zpochybnili. „Jsem přesvědčen, že to není vážně míněná nabídka,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, který se o návrhu dozvěděl z médií. Označil jej za účelový. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že jeho poslanci zatím žádnou nabídku od TOP 09 nedostali, ale jsou ochotni o ní diskutovat.

Fiskální pakt vyvolával na české politické scéně spory už v minulých letech. Nečasova vláda odmítala jeho ratifikaci, místo toho prosazovala vlastní verzi rozpočtových pravidel ve formě tzv. finanční ústavy. Na její podobě se ale nedokázala dohodnout s levicovou opozicí.

Vydáno pod