Účet za rok 2013: České dráhy skoro ve dvoumiliardové ztrátě

Praha – Skupina České dráhy v roce 2013 prohloubila ztrátu na 1,95 miliardy korun. Rok předtím státní společnost prodělala zhruba 1,6 miliardy korun. Důvodem jsou podle vedení kurzové ztráty, náklady na nákup vozidel, a to, že se nepřevedla nádraží na správu kolejí. Zisk zaznamenala pouze dceřiná společnost ČD Cargo.

Celkové tržby skupiny se proti minulému období mírně snížily na necelých 33 miliard korun. Nejvíce prodělala společnost na osobní dopravě. Ta vloni dosáhla téměř 1,8 miliardy korun, rok předtím to bylo přitom jen půl miliardy.

Na čem ale zase společnost vydělala, byla nákladní doprava. Společnost ČD Cargo skončila se ziskem 522 milionů korun, rok předtím přitom vykázala téměř dvoumiliardovou ztrátu. Objem přeprav se proti předchozímu období sice snížil o tři miliony tun na 70 milionů tun zboží, podařilo se ale ušetřit hlavně díky propuštění 1 300 zaměstnanců. Dopravci rovněž pomohla měnová intervence ČNB, protože většinu výplat dostává v eurech. 

ČD Cargo dlouhodobě požaduje po státu, aby dotoval přepravu nerentabilních zásilek. Cargo chce, aby jednotlivé vozy s nákladem ve vlaku, které směřují do jiné cílové stanice, stát považoval za veřejnou službu a finančně ji podpořil. 

Skupina Českých drah, do níž patří dále například Výzkumný ústav železniční nebo poskytovatel datových služeb ČD Telematika, v tuzemsku zaměstnává na 25 tisíc lidí. V loňském pololetí skupina ČD hospodařila se ztrátou 510 milionů korun. 

Na začátku letošního roku prošlo vedení Českých drah zásadní proměnou. Odvolán byl generální ředitel Dalibor Zelený, kterého do funkce dosadil exministr dopravy Zdeněk Žák. Zeleného místo obsadil dosavadní náměstek pro ekonomiku Daniel Kurucz. 

Analytik Menčík: ČD letos plánuje zisk v osobní i nákladní dopravě (zdroj: ČT24)