Temelín a České Budějovice spojí teplovod za téměř 1,5 miliardy

ČEZ uzavřel smlouvou na vybudování teplovodu z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic za 1,445 miliardy korun. Zakázku získala ve výběrovém řízení společnost Tenza. Stavba více než dvacetikilometrového potrubí má začít na jaře. Zařízení bude přivádět teplo z Temelína do Českých Budějovic na vytápění domácností napojených na městskou teplárnu.

Už minulý týden podepsali zástupci ČEZu a Českých Budějovic smlouvu o dodávkách tepelné energie z nového teplovodu. Nyní je tedy jasné i to, kdo potrubí za stovky milionů postaví.

„Smlouva na tuto veřejnou zakázku byla uzavřena, stalo se tak v návaznosti na podpis dohody o dodávkách s odběratelem (Teplárnou České Budějovice). Se zahájením vlastních stavebních prací na tepelném přivaděči ale společnost ČEZ počítá v jarních měsících příštího roku. Záviset to bude mimo jiné i na klimatických podmínkách,“ uvedl vedoucí útvaru jaderné komunikace společnosti ČEZ Petr Šuleř.

Stavba podle Šuleře potrvá více než rok. Na podzim roku 2020 začne zkušební provoz teplovodu. „Termín ale budeme ještě průběžně upřesňovat v souvislosti s průběhem prací,“ uvedl.

O teplovodu se uvažovalo už při stavbě elektrárny

Díky temelínskému teplu nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně a nevypustí stejný objem oxidu uhličitého.

Plán na vybudování teplovodu není nový. Projektanti s ním počítali už v době, kdy se elektrárna začala v roce 1987 stavět. Počátkem 90. let ale plán částečně zapadl, když se řešilo, že dokončené budou místo čtyř jen dva bloky.

Temelínská elektrárna vytápí už 19 let osmitisícový Týn nad Vltavou. Díky přechodu na temelínské teplo zrušilo toto město 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny. Zatímco vltavotýnský teplovod vede po povrchu, teplovod do krajského města povede z větší části pod zemí podél silnice II/105 Týn nad Vltavou – České Budějovice. Na povrchu, mimo areál elektrárny, budou dvě čerpací stanice a tři potrubní mosty, zbývající část teplovodu bude pod zemí.

Temelín představuje největšího tuzemského výrobce elektřiny, svou produkcí pokryje pětinu domácí spotřeby. Do rozvodné sítě byla elektrárna zapojena v roce 2000. Loni vyprodukovala 16,48 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Od začátku letošního roku vyrobila 15,5 TWh elektřiny.