Jaderná elektrárna Temelín bude vytápět České Budějovice. Smlouva je zatím na 20 let

Energetická společnosti ČEZ postaví teplovod, který přivede teplo z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Stavba za stovky milionů korun začne příští rok jaře, zkušební provoz začne v topné sezoně 2020–2021.

Smlouva je uzavřena na 20 let dodávek. Díky temelínskému teplu nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně a nevypustí stejný objem oxidu uhličitého. „Předpokládáme, že smlouva může být mnohem delší, až do konce životnosti elektrárny,“ upřesnil ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZu Bohdan Zronek.

Temelínská elektrárna vytápí už 19 let osmitisícový Týn nad Vltavou. Díky přechodu na temelínské teplo zrušilo toto město 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny.

Zatímco vltavotýnský teplovod vede po povrchu, teplovod do krajského města povede z větší části podél silnice II/105 Týn nad Vltavou – České Budějovice. Na povrchu, mimo areál elektrárny, budou dvě čerpací stanice a tři potrubní mosty, zbývající část teplovodu bude pod zemí.

„Smlouva o dodávkách tepla s ČEZ přinese městu, jeho obyvatelům a firmám dlouhodobou stabilizaci cen. Snížíme svoji závislost na cenách emisních povolenek, cenách uhlí. Cena tepla, která bude dodávána z jaderné elektrárny Temelín, je koncipována tak, že je srovnatelná s cenou tepla, které vyrábíme v teplárně. Pro všechny okolo, i turisty, to bude znamenat znatelné zlepšení ovzduší, protože se spálí podstatně méně uhlí,“ řekl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Plán propojit temelínskou elektrárnu s krajským městem se poprvé objevil už v polovině 80. let 20. století. Projektanti s ním počítali, ještě když se elektrárna začala v roce 1987 stavět, počátkem 90. let ale plán částečně zapadl, když se řešilo, že dokončené budou místo čtyř jen dva bloky.