Euro v Česku nebude podle Babiše zavedeno dřív než za šest let

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) míní, že euro v Česku nebude zavedeno dřív než za šest let. „Myslím, že této vlády se to nedotkne,“ napsal Babiš o přijetí eura v chatu na Facebooku. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem před jmenováním nové vlády Babiš uvedl, že s budoucím přijetím eura nemá problém. Zároveň ale řekl, že Česko by nemělo ručit za závazky Řecka nebo Španělska.

Ministerstvo financí a Česká národní banka v dokumentu, který předchozí vláda Jiřího Rusnoka schválila loni v prosinci, opět doporučily kabinetu prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Předloni Česko podle údajů Českého statistického úřadu nesplnilo dva ze čtyř požadavků pro přijetí eura, a to kritérium cenové stability kvůli vyšší inflaci a také tříprocentní podíl deficitu veřejných financí na hrubém domácím produktu. Za loňský rok by ale ČR obě kritéria splnit měla.

Po odchodu z politiky se Babiš těší zpět do Agrofertu

V chatu také uvedl, že se v budoucnu hodlá vrátit do své firmy Agrofert. „Určitě se vrátím do Agrofertu, doufám, že to rychle uběhne. Jsem politikem proti své vůli,“ napsal dnes Babiš na chatu na otázku, co bude dělat, až bude mít pocit, že splnil svoje politické poslání.

Před dvěma týdny Babiš na Facebooku napsal, že kvůli svému politickému angažmá končí v managementu Agrofertu. Zůstat chce v dozorčí radě Nadace Agrofert. Jediným majitelem holdingu se zhruba 27 000 zaměstnanci ale Babiš zůstává. Kvůli tomu bude podle politických konkurentů jako ministr financí stále ve středu zájmů.

Andrej Babiš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Ekonomické priority: Důchodová reforma i podpora zahraničních investic

Do úřadu ministra financí nastoupil Babiš v pátek, podle svých slov má z působení resortu dobrý pocit. Jako jedno z nejdůležitějších témat vidí Babiš i jeho tazatelé důchodovou reformu. „Kumulovaný deficit důchodu je 50 miliard. A je to velký problém. Celospolečenskou diskusi jsme koaličním partnerům nabídli a přizveme do ní i zástupce dalších stran, odborů a veřejnosti. Důchodová reforma je příliš vážná věc na to, aby se tlačila silou,“ komentoval Babiš, který zároveň připomněl, že ačkoli druhý pilíř plánovala jeho strana zachovat, na přání ČSSD bude zrušen a převeden do pilíře třetího. „Druhý pilíř bude transformován do třetího, vklady střadatelů se tam tedy přesunou. Zeptáme se ČSSD, jak to chce řešit, oni trvali na zrušení pilíře,“ uvedl Babiš. „I když jsme bojovali, museli jsme ustoupit, stejné to bylo s poplatky v nemocnici,“ dodal.

Rostoucím dluhům České republiky plánuje nový ministr čelit „bojem proti podvodům s DPH, lepším výběrem daní, maximálním čerpáním eurofondů a snížením provozních nákladů ve veřejné správě“. Důležitá podle něj je i podpora zahraničních investorů. „Chceme těmto investorům pomoci. Například firma Amazon má zájem stavět distribuční centrum, ale magistrát v Brně jí klade překážky. Stát také musí investovat do dopravní infrastruktury, která pomůže stavebnímu průmyslu a naláká další tuzemské i zahraniční investory,“ myslí si Babiš.

Obvyklým lékem proti zadlužování je také omezení daňových úniků. Toho by chtěl Andrej Babiš dosáhnout nikoli formou registračních pokladen, které považuje za zastaralou metodu, preferuje zavedení elektronických tržeb. „Počítáme se zavedením chorvatského modelu elektronického sledování tržeb, který je údajně nejmodernější a nejprogresivnější v Evropě. Také je efektivní,“ uvedl Babiš. V Chorvatsku ale podle něj zavedení elektronického sledování tržeb provázelo významné snížení DPH, zatímco Českou republiku tato debata ještě čeká. „Je to projekt, který si vyžádá delší čas,“ myslí si Babiš.