E15: Firma Cryptelo, která prodávala českou digitální měnu, čelí insolvenci

Firma Cryptelo obchodující s vlastní virtuální měnou čelí insolvenci. Návrh podal podnikatel Alexej Petrásek. Soud mu vyhověl, vyzval věřitele technologického start-upu, aby se přihlásili o pohledávky, a společnosti omezil nakládání s majetkem. Cryptelo insolvenční návrh považuje za účelový. O případu informoval deník E15.

Podnikatel Petrásek se obává, že mohly být spáchány trestné činy zpronevěry, poškozování věřitelů či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Firma Cryptelo tvrdí, že nemá existenční problémy a výzvu považuje za účelovou.

„Jedná se o účelový návrh, za kterým zřejmě stojí David Libiger, který byl odvolán ze všech funkcí v Cryptelu. Firma naplno funguje,“ řekl deníku E15 šéf společnosti Martin Baroš. Libiger, který v minulosti radil státní správě s vypisováním veřejných zakázek, to odmítl s tím, že jeho firmy insolvenční návrh ani přihlášku k němu nepodaly.

Petráskův insolvenční návrh, kterému dal soud za pravdu, výslovně jmenuje dva věřitele, sebe a Libigerovu firmu KL. Cryptelo jim dluží po splatnosti už třetím rokem přes 5 milionů korun, píše E15.

Firma Cryptelo v lednu prodala investorům vlastní digitální měnu v hodnotě více než 20 milionů korun a věřitelům údajně dluží miliony, dodává E15. S kryptoměnou společnost neobchoduje na burzách, takže není známá její tržní cena. Nejde o jedinou tuzemskou firmu podnikající s alternativními měnami, jež čelí potížím. Propad poznamenaly projekty Worldcore, esports.com i Signals.