PKN Orlen chce celý Unipetrol. V srpnu se bude schvalovat vytěsnění minoritních akcionářů

Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol svolalo na 28. srpna řádnou valnou hromadu firmy. Tématem bude schválení návrhu na vytěsnění minoritních akcionářů ze strany majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Unipetrol o tom informoval na svém webu.

Společnost PKN Orlen letos oznámila, že se jí zadařilo s nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent.

Například společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská investiční skupina J&T, byla největším minoritním akcionářem s 20procentním podílem – na konci loňského roku oznámila, že svou část odprodá.

Polská skupina ale stále nezískala všechny akcie. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových podílníků koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy. Součástí polské skupiny PKN Orlen je Unipetrol od roku 2005.

Valná hromada pod náporem dotazů minoritních akcionářů

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Na konci června valná hromada Unipetrolu rozhodla, že za loňský rok nebude dávat dividenda.

Minoritní akcionáři během červnového jednání řadu hodin kladli otázky a vedení firmy na ně postupně odpovídalo. Mezi nejaktivnější v kladení dotazů, žádostí o vysvětlení a podávání protestů patřili akcionáři jednající ve shodě s Tomášem Hájkem. Ten tvrdí, že zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií společnosti.

Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun. V první pololetí letošního roku klesl čistý zisk Unipetrolu meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo podle firmy pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun.