Největší minoritní akcionář Unipetrolu odprodá svůj podíl PKN Orlen

Společnost Paulinino Limited odprodá svůj akciový podíl v Unipetrolu polské firmě PKN Orlen. Oznámil to zástupce společnosti Pavel Muchna. PKN Orlen teď drží skoro 63 % akcií Unipetrolu: svůj podíl chce ale navýšit, proto nabídla ostatním akcionářům odkup menšinových podílů. Paulinino Limited vlastní zhruba 20 procent akcií a je největším minoritním akcionářem.

PKN Orlen nabízí za akcii Unipetrolu 380 korun. Podmínky ze strany polské firmy vyhodnotila Paulinino Limited jako přiměřené, dodal Muchna. Za společností Paulinino stojí česko-slovenská investiční skupina J&T.

PKN Orlen plánuje svůj podíl zvýšit alespoň na 90 %. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je pak plánované na 23. února příštího roku.

„Bude-li návrh realizován, skončí tím naše více než desetiletá investice v Unipetrolu,“ podotkl Muchna. Paulinino Limited podle něj před souhlasem s transakcí zvážila finanční zdraví Unipetrolu, výhled marží a cen ropy. „Rostoucí cena ropy spolu s aktuálním výrazným poklesem především rafinérských, ale i petrochemických marží nás utvrzují v přesvědčení, že bude do budoucna velmi obtížné udržet vysoké valuace evropských rafinérských společností,“ dodal.

Polský server Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J&T, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání nejrůznějších otázek, jež minoritní akcionáři pokládali vedení firmy.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun. Skupina Unipetrol patří v Česku k největším firmám z hlediska obratu. Stabilně patří do první desítky žebříčku Czech Top 100 dle tržeb. Do obchodního rejstříku byla společnost zapsána v únoru 1995.

  • Skupinu Unipetrol do letoška tvořila především Česká rafinérská s rafinériemi v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a společnost Unipetrol RPA, která je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin (zkratka RPA znamená rafinérie, petrochemie, agrochemie). Česká rafinérská ale letos k 1. lednu zanikla, Unipetrol ji sloučil s Unipetrol RPA. Již dříve s ní sloučil další dceřinou společnost Benzina. Do skupiny patří například i společnosti Paramo Pardubice, Spolana, Butadien Kralupy a několik dalších.