Akcionáři Unipetrolu nedostanou žádnou dividendu za loňský rok

Po téměř 17 hodinách rozhodla valná hromada petrochemického holdingu Unipetrol v noci na pátek, že její akcionáři nedostanou žádnou dividendu z loňského hospodaření. Analytici očekávali, že se dividenda vyplácet nebude. Poslední dva roky sice dividenda byla, avšak předtím vyplatil Unipetrol dividendu naposledy za rok 2007.

Předloni schválila valná hromada firmy dividendu 5,52 korun na akcii, loni byla ještě vyšší – 8,30 korun na akcii. Letos však nebude dividenda žádná.

Holdingu sice loni stoupl čistý zisk o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun a tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun, dividenda je však vyplácena z hospodaření akciové společnosti Unipetrol, která je mateřskou společností holdingu.

Unipetrol a.s., kam spadá například ještě producent automobilových a průmyslových olejů Paramo nebo podíl ve firmě Butadien Kralupy, loni vykázal čistou ztrátu 28,5 milionů korun po předloňském čistém zisku 47 milionů korun.

Jednání valné hromady Unipetrolu začalo ve čtvrtek v 11:00. Řadu hodin však kladli minoritní akcionáři otázky a vedení firmy na ně postupně odpovídalo. Mezi nejaktivnější v kladení dotazů, žádostí o vysvětlení a podávání protestů patřil během celého dne akcionáři jednající ve shodě s Tomášem Hájkem, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií společnosti.

Hájek už během odpoledne mimo jiné několik desítek minut četl za jednotlivé akcionáře, které zastupuje, článek o letošní tragédii v areálu chemičky firmy v Kralupech nad Vltavou. Při výbuchu 22. března zahynulo šest lidí, šlo tak o jednu z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let.

V noci se vedle dividendy rozhodlo také tom, že v devítičlenné dozorčí radě zasednou čtyři noví členové – Robert Jasinski, Edyta Watorová, Adam Wojciech Bura a Izabela Antosová. V radě bude i nadále působit někdejší ministr financí Ivan Kočárník. Mezi další členy rady patří například předseda odborového svazu ECHO Zdeněk Černý.

Valné hromady významných tuzemských firem se v posledních měsících často protahují do rekordních délek. Minulý týden trvala valná hromada energetické společnosti ČEZ více než 14 hodin. Začala v pátek v 11:00 a skončila hluboko po půlnoci. Stejně tak loňská valná hromada Unipetrolu schválila body týkající se rozdělení zisku a změn v dozorčí radě firmy až kolem půlnoci, byť začínala v 11:00. Letošní valná hromada Unipetrolu obě tyto schůze akcionářů, co se týče délky, ještě překonala.

Polská skupina nedávno zvýšila svůj podíl v Unipetrolu na 94 procent

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen.

PKN Orlen letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Například společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská investiční skupina J&T, byla největším minoritním akcionářem s 20procentním podílem – na konci loňského roku oznámila, že svou část odprodá. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent.

V květnu PKN Orlen oznámil, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.