Česká měna letos v průměru posílí na 25 korun za euro. ČNB mírní svůj odhad

Události: Česká měna letos v průměru posílí na 25 korun za euro (zdroj: ČT24)

Centrální banka v nové prognóze změnila očekávaný vývoj české měny. Průměrný kurz letos podle bankéřů bude 25 korun za euro a příští rok posílí na 24,40 koruny za euro. V předchozí únorové prognóze ČNB počítala pro aktuální rok s průměrným kurzem 24,90 koruny za euro a příští rok s 24,50 koruny za euro.

„Výhled centrální banky na vývoj kurzu koruny je nadále spíše optimistický. Přes hladinu 25 korun za euro by se koruna měla dostat o kvartál později, až v polovině roku. To je v souladu s naší platnou prognózou. Naopak v roce 2019 je koruně předvídáno ještě rychlejší posilování,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

S odhadem ČNB nesouhlasí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „My si myslíme něco jného, naše prognóza je na konci roku 25,20 koruny za euro,“ řekl ČT Dlouhý. 

Vývoj kurzu koruny vůči euru po ukončení intervencí
Zdroj: bloomberg.com

„Stejně jako po zveřejnění minulé prognózy se domníváme, že koruna bude posilovat méně, než centrální banka očekává. Zejména v případě, kdy je ČNB ohledně dalšího zvyšování sazeb více opatrná,“ řekl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. 

Úrokové sazby a kurz koruny jsou spojené nádoby. Když koruna nebude posilovat nebo bude posilovat pomaleji, úrokové sazby půjdou rychleji nahoru.
Helena Horská
hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Nyní nechala bankovní rada úrokové sazby beze změny, jenom jeden člen hlasoval pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Podle Rusnoka důvodem pro jeho hlasování byl mimo jiné argument, že nyní je vrchol ekonomického cyklu a že je třeba jednat v předstihu.

Vývoj kurzu koruny vůči USD po ukončení intervencí
Zdroj: bloomberg.com

„Pokud však tuzemská ekonomika bude nadále pokračovat v současném příznivém vývoji, pak by kombinace spotřeby domácností tažené růstem mezd a pomaleji posilující korunou měla dle našeho názoru ČNB umožnit v druhé polovině letošního roku úrokové sazby ještě dvakrát zvýšit,“ dodal Seidler.

Koruna po jednání centrální banky posílila pod 25,50 koruny za euro.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče to mohlo být tím, že trhy zaujala informace, podle které jeden z členů rady ČNB hlasoval pro mírné zvýšení úrokových sazeb o čtvrtinu procentního bodu. „Většina rady se ale přiklonila k tomu, že nejen u nás, ale ve střední Evropě a eurozóně je inflace nižší, než se čekalo začátkem roku, a celkový růst se zatím do této inflace nepromítl,“ zhodnotil Jáč. 

25 korun za euro stačí, vzkazují podnikatelé

 Letošní průměrný kurz, který představila ČNB, vyhovuje exportním firmám. „To je z pohledu dlouhodobých cílů směr, který nám vyhovuje. Pokud by koruna měla dál posilovat, museli bychom přijmout opatření,“ řekl v pořadu Byznys ČT24 místopředseda představenstva Beneš a Lát Jan Lát.

Podle Romana Koděry ze společnosti Saxo Bank se bude kurz koruny v létě měnit jen o zhruba dvacet haléřů. „Současná situace ještě chvíli vydrží, ale uvidíme rozpětí dvaceti haléřů směrem dolů. Je sezóna dividend, poptávka po české koruně se otáčí a investoři budou své koruny nyní převádět do eur,“ odhadl Koděra. 

ČNB odhadla růst ekonomiky na necelá 4 procenta, úrokové sazby nezvýšila (zdroj: ČT24)