Jak se těží kryptoměny. Výkonný osobní počítač vydělá i tisíce korun měsíčně

Nejznámější kryptoměna současnosti? Nepochybně bitcoin (BTC), který loni přilákal značnou pozornost díky prudkému růstu své hodnoty, a to až na přibližně 409 000 korun za jednu virtuální minci. A zatímco pro jeho „těžbu“ se už používání osobních počítačů nevyplácí, pro jiné digitální měny mohou být stále pomyslným zlatým dolem.

Aniž bychom zabíhali do přílišných technických podrobností týkajících se těžby (tzv. mining) kryptoměn, jedno je nutné zdůraznit. Množství většiny digitálních mincí, které je možné vytěžit, je omezeno a postupně se zvyšuje obtížnost při jejich vypočítávání.

Zatímco po uvedení nové kryptoměly bývá těžba zprvu poměrně rychlá a k získání mincí stačí práce pouhého počítačového mikroprocesoru ve spolupráci se specializovaným programem, později už takový způsob postrádá smysl. Počítač by totiž spotřeboval mnohem více drahé elektrické energie, než by natěžil v hodnotě virtuálních mincí.

Kurz bitcoinu je extrémně kolísavý. Od loňského prosincového výstupu na rekord v blízkosti 20 000 dolarů ztratil zhruba polovinu hodnoty a obchoduje se nyní kolem 11 000 dolarů.
Zdroj: www.coingecko.com

Z tohoto pohledu tak i dnes lze spustit na počítači těžbu bitcoinu, kladný ekonomický efekt to ale nemá. Například na výkonném stroji v ceně několika desítek tisíc korun, který je osazený šesti grafickými kartami, by se při současné výpočetní náročnosti podařilo vytěžit jeden jediný bitcoin přibližně za sto tisíc dní, tedy asi 274 let.

Takzvaná těžba většiny kryptoměn spočívá v řešení složitých výpočetních operací. Proces těžby má pro kryptoměny zásadní význam, protože zajišťuje potvrzení transakcí jejich uživatelů.

„Těžaři jsou za tuto službu odměněni nově vygenerovanými 'vytěženými' mincemi a poplatky, které lidé za transakce v rámci sítě zaplatí. Samotné výpočty jsou velmi náročné a k efektivní těžbě jsou dnes již potřeba specializovaná zařízení nebo právě grafické karty, které mají potřebný výpočetní výkon,“ potvrdil Ondřej Příhonský ze společnosti World BTC business.

  • Grafické karty do herních počítačů, které lze ale použít i pro těžbu kryptoměn, jsou v řadě obchodů vyprodané. Poptávka po nich stoupla o stovky procent, zvýšily se i jejich ceny. V některých obchodech je také omezen jejich prodej na jeden či dva kusy na zákazníka.
  • Průměrná cena nejoblíbenějších modelů grafických karet v posledním měsíci podle údajů cenového srovnávače Heureky vzrostla zhruba o pětinu, některé karty ale podražily o více než 30 procent.

Těžba některých typů virtuální mincí však může být při jejich současném kurzu přesto výdělečným podnikem. „Tato situace vede k velké poptávce po grafických kartách a k jejich relativnímu nedostatku na trhu. S nástupem nových technologií se však může stát, že v budoucnu již nebudou grafické karty pro těžbu použitelné, ať už z důvodu jejich nahrazení výkonějšími alternativami či změny mechanismu samotné těžby,“ dodal Ondřej Příhonský ze společnosti World BTC business.

Jak se rodí bitcoin

Bitcoin vznikl jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Zatímco v roce 2009, kdy se narodil bitcoin, bylo možné minci vytěžit na prostém osobním počítači, později to již kvůli vysoké výpočetní náročnosti bylo příliš obtížné a zdlouhavé. V roce 2009 žádný trh pro bitcoin neexistoval, účastníky byli převážně nadšenci do kryptografie, kteří si bitcoiny posílali za zanedbatelné nebo žádné částky. 

Traduje se, že o rok později uživatel „laszlo“ uskutečnil první „bitcoinovou“ transakci – koupil si dvě pizzy za 10 000 BTC (na světové internetové síti dnes lze připomínku tohoto nákupu dohledat pod heslem „$10 Million pizza“). Pro srovnání - v prosinci loňského roku se po spuštění obchodování s prvními futures (obchody zaměřené na budoucí transakce) na bitcoin cena poprvé vyšplhala přes 18 000 dolarů za minci. 

O těžbu bitcoinů se dnes starají zejména takzvané ASIC (anglicky Application Specific Integrated Circuit) čipy. Jednoduše řečeno jde o speciálně navržený integrovaný obvod, který je vytvořený pro specifickou aplikaci, například pro těžbu této digitální měny.

  • Bloky jsou balíčky dat, které přenáší data na síti blockchain. Samotný blockchain pak můžeme chápat jako veřejnou „účetní knihu“. Do ní se zapisují jednotlivé transakce, a to zapojováním vypočtených bloků.

Tato jednoúčelová řešení umí nalézt blok a tím pádem získat pro těžaře odměnu v podobě bitcoinů mnohem rychleji než obyčejný osobní počítač. I velmi výkonnému ASICu ale trvá nalezení bloku řádově roky, proto dnes většina majitelů ASICů těží ve skupinách, v takzvaných poolech. Pokud pak taková skupina najde blok, všichni její členové se spravedlivě rozdělí o odměnu.

Cena nejpoužívanějších ASIC zařízení se pohybuje od několika set po několik tisíc dolarů, v závislosti na výkonu. Spotřeba jednoho přístroje vykazuje v průměru kolem 1,5 kilowattu. Nejčastěji bývají sdružována do takzvaných farem, tedy do obřích výpočetních celků, kde se technici starají i o stovky či tisíce jednotek. Průměrný měsíční výdělek jednoho z takových zařízení může po odečtení nákladů za elektřinu činit desítky dolarů.

Příklad specializovaného zařízení (ASIC miner) pro těžbu bitcoinů
Zdroj: DragonMint

Ethereum na scéně

„Odstup, bitcoine. Máme tady další digitální měnu, která si získává srdce a hlavně peněženky nadšenců kryptoměn po celém světě,“ prohlásil před pár měsíci ředitel hedgeového fondu Polychain Capital Olaf Carlson-Wee, jehož podnik se zaměřuje právě na kryptoměny.

U etherea jsme zaznamenali bohatší, organický vývojářský ekosystém, který se vyvíjí opravdu rychle, což je důvodem cenového růstu etherea. Ten je v současnosti mnohem výraznější než u bitcoinu.
Olaf Carlson-Wee
ředitel hedgeového fondu Polychain Capital

Název ethereum může znít povědomě - ether byl ve fyzice považován za látku, která je médiem pro šíření elektromagnetického záření a je to také mimo jiné název organických sloučenin. Pojem „ethereum“ v tomto článku je ale označením pro rychle se rozvíjející virtuální měnu.

Cena kryptoměny ethereum 10. ledna vystoupila na dosavadní rekord 1417,38 dolaru (30 200 Kč). Dnes se pohybuje kolem hodnoty 510 dolarů.
Zdroj: www.coingecko.com

V širší známost vešla předloni, kdy hackeři ukradli etherea v hodnotě milionů dolarů. Měna dnes přitahuje zájem z různých odvětví, od financí až po zdravotní péči. Její blockchain, tedy decentralizovaná databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha, toho dělá mnohem více, než je tomu v případě uživatelů bitcoinů, kde umožňuje poslat částku od jedné osoby ke druhé.

Příklad počítače se šesti grafickými kartami, coby specializované sestavy (rig) pro těžbu kryptoměn.
Zdroj: cryptorig.co.za



Zastánci etherea se domnívají, že by mohlo být univerzálně dostupným strojem pro provoz firem, protože tato technologie umožňuje lidem dělat komplexnější kroky sdíleným a decentralizovaným způsobem. 

A právě ethereum je možné na současných počítačích poměrně dobře těžit.

  • Sestavit si počítač pro těžbu etherea není pro zkušenějšího uživatele příliš obtížné. Takzvaný rig obsahuje program pro těžbu mincí (například ethminer), umožňuje přístup k elektronické peněžence (například www.myetherwallet.com), kam lze mince ukládat, a obsahuje také nezbytný hardware; mimo jiné základní desku s dostatečným množstvím PCI Express slotů pro instalaci většího množství grafických karet.
  • Právě ty jsou totiž centry, ve kterých probíhá drtivá většina výpočtů nutných ke zpracování bloku. Cena rigu se pohybuje na úrovni několika desítek tisíc korun.
  • Tím ale náklady nekončí. Rentabilitu provozu takového počítače výrazně ovlivňuje také cena elektřiny. Spotřeba jednoho rigu se totiž pohybuje v řádech stovek wattů za hodinu. Činnost jednoho takového stroje může denně stát desítky korun. Výdělek těžaře, který vlastní jeden rig, se i tak po započítání cen elektřiny měsíčně pohybuje v řádech tisíců korun. Záleží ale na aktuálním směnném kurzu etherea.
  • Příklad hlavních součástí rigu:
    Základní deska: ASUS EX-B250-V7; 2000 Kč
    Procesor: Intel Celeron G3930; 800 Kč
    Grafická karta: 6 x MSI GeForce GTX 1060 6GT OCV1; 6 x 9100 Kč
    Zdroj: Corsair HX850, 850W; 4300 Kč
    Operační paměť: Kingston 4GB DDR4 2400 Mhz; 1100 Kč
    Úložné zařízení: Kingston Now A400 – 120 GB; 900 Kč
    Operační systém: Windows 10/Linuxová distribuce
    Další vybavení: rozšiřující prvky (tzv. risery) pro zapojení většího počtu grafických karet do základní desky v ceně do 1000 Kč

Bitcoin a ethereum ale nejsou jediné kryptoměny na světě. Právě naopak. Nové kryptoměny neustále vznikají, ať už modifikací samotného bitcoinu, nebo tím, že vzniká nový kód. V současnosti se tak můžeme setkat s téměř 1400 druhy virtuálních mincí. A jejich počet se den ode dne rozrůstá.

Technologičtí nadšenci tak v posledních týdnech začali ukazovat na nově se objevivší měnu zvanou ravencoin. Její tržní kapitalizace se od ledna letošního roku, kdy se měna vynořila na internetu, dostala na 28 milionů dolarů. Těžit ji lze rovněž na osobních počítačích.

Budoucnost virtuálních mincí? Nejasná

Únorový průzkum společnosti Ipsos pro obchodníka s měnami TopForex odhalil, že virtuální měny, jako jsou bitcoin, ethereum, litecoin a další, jsou důvěryhodné pro tři procenta české populace. Kryptoměny jsou ale nejvíce zvažovanou možností v případě investice do měn. Přemýšlí o nich 11 procent lidí. Dvě třetiny Čechů však o investici do měn vůbec neuvažují, polovina ani neplánuje nakoupit hotovost v nějaké měně.

Podle odborníků oslovených ČTK je investice do digitální měny bitcoin extrémně nevyzpytatelná a riziková záležitost, rozpětí odhadů budoucí ceny bitcoinu se pohybuje od nuly do desítek milionů korun.

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin již klesla z prosincového maxima téměř 20 000 USD (409 000 Kč) o více než polovinu. Nyní se pohybuje kolem 8100 USD. Přispěly k tomu obavy, že regulátoři zasáhnou proti kryptoměnám. Vliv na pokles ceny měly i zprávy o zákazu reklam na Facebooku a Googlu.

Investiční fond amerického miliardáře George Sorose i přesto hodlá začít obchodovat s virtuálními penězi. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Soros přitom v lednu označil kryptoměny za „bublinu“. Koncem ledna na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že digitální mince nemohou kvůli své vrtkavosti fungovat jako skutečná měna. Skepticky se tehdy ke kryptoměnám vyjádřil také další známý americký investor Warren Buffett, který jim předpověděl „špatný konec“.

Mohu téměř s jistotou říci, že kryptoměny špatně skončí.
Warren Buffett
investor

Kryptoměnové obchody dnes umožňuje řada obchodníků s cennými papíry. Spekulovat je možné na kurzy bitcoinu a etherea. Lidé se tak už nemusejí vázat na specializované burzy s digitální měnou. V lednu v Česku dokonce vznikl první fond umožňující investici do virtuálních měn. Kryptofond založila česká investiční skupina Comfort Finance Group CFG, která zároveň uvedla, že jde o první takový fond ve střední Evropě.

V ČR je nyní podle portálu Coinmap.org 300 míst, kde je možné bitcoiny utratit. Tato mapa ale zdaleka neobsahuje všechny tyto subjekty.