Google bude blokovat reklamy na kryptoměny a další spekulativní produkty

Google zakáže reklamu na kryptoměny (zdroj: ČT24)

Americká internetová společnost Google zakáže na svých webových stránkách reklamu na kryptoměny a další neregulované či spekulativní finanční produkty. Následuje tak totožný lednový krok společnosti Facebook.

„Zvyšování kvality reklamy na internetu zůstane naší nejvyšší prioritou,“ uvedla společnost. Upozornila, že v loňském roce odstranila 3,2 miliardy reklam, které porušovaly její pravidla - to představuje téměř dvojnásobek ve srovnání s rokem 2016.

„Je to více než stovka špatných reklam za sekundu. Znamená to, že jsme schopni zablokovat většinu špatných reklam dříve, než ovlivní lidi,“ tvrdí manažer Googlu Scott Spencer, jenž má reklamu na starosti. Firma podle něj zablokovala například 79 milionů reklam, které se snažily přilákat uživatele na stránky se škodlivým softwarem.

Bitcoin a spol. dostanou stopku od června

Zákaz reklamy na kryptoměny, jako je například bitcoin, vstoupí v platnost v červnu. Bude se týkat rovněž reklamy na související aktivity, například na burzy pro obchodování s kryptoměnami. Firma o tom informovala v rámci aktualizace svých pravidel pro reklamu. 

Agentura Bloomberg poznamenala, že tento krok nebude mít na tržby Googlu výraznější vliv. Minulý rok ohlásila firma meziroční růst příjmů o 20 procent na 95,4 miliardy dolarů. Zákaz reklamy na finanční produkty a služby související s kryptoměnami již v lednu ohlásila také internetová společnost Facebook.

Prozatímní klid kolem bitcoinu

Hlavní ekonom společnosti Roklen Dominik Stroukal označil krok Googlu jako „přirozenou snahu vyvarovat se podvodných projektů, které se objevily i kolem kryptoměn“. Nedomnívá se, že by to mohlo mít větší vliv na trh s kryptoměnami, protože reklamy byly hlavně na malé projekty.

Dodal, že cena bitcoinu se letos pohybuje kolem 8,5 až 10 tisíc dolarů (dopoledne v Hongkongu byla cena kolem 9100 dolarů) a „nic moc se neděje“. Chystají se nové, decentralizované burzy a různé technologické inovace. K dalšímu vývoji řekl, že cenu by mohl srazit případný zásah regulátorů. Naopak by ji mohl zvýšit nástup některých technologických změn.

V loňském roce zažila cena bitcoinu divokou jízdu, když se strmě dostala až ke 20 tisícům dolarů a potom zase prudce klesla.