Německo roste osm let za sebou, loni byl vzestup nejsilnější od roku 2011

Nejsilnější evropská ekonomika rostla již osmým rokem v řadě, za loňský rok ohlásilo Německo meziroční vzestup o 2,2 procenta. To bylo nejvíce od roku 2011.

Vyplynulo to z prvního odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil místní statistický úřad. Naposledy hrubý domácí produkt země klesl v roce 2009 (-5,6 %), v čase světové hospodářské krize. Německo je dlouhodobě největším exportním teritoriem pro české firmy.

Hnací silou byla loni domácí poptávka, jak domácností (+2 procenta), tak vlády (+1,4 %). Rostl rovněž export, který tradičně patří k nejsilnějším na světě. Meziročně se vývoz zboží a služeb zvýšil o 4,7 procenta.

Vývoj německého hrubého domácího produktu (v %, meziroční změna)
Zdroj: Německý statistický úřad

Německo loni těžilo také z nízké nezaměstnanosti (podle údajů Eurostatu činila v listopadu 3,6 procenta), nejnižší od sjednocení země v roce 1990. Čtvrtým rokem skončilo s přebytkem státního rozpočtu. Podle informací ekonomického deníku Handelsblatt dosáhl loni 3,7 miliardy eur (94,6 miliardy korun). Rozpočet je bez deficitu od roku 2014 a podle plánů dosavadní vlády má takový zůstat nejméně do roku 2021. 

Ve čtvrtek pak statistici uvedli, že podle jejich předběžných údajů dosáhly rekordního výsledku veřejné finance, když skončily v přebytku 38,4 miliardy eur (980 miliard korun). V plusu završily rok počtvrté v řadě.

Letos má německá ekonomika podle odhadu institutu Ifo vzrůst dokonce o 2,6 procenta. S růstem se počítá i v roce 2019, kdy by podle analytiků mohl dosáhnout 2,1 procenta.

Jak si vedou ostatní?

Další velké ekonomiky ještě oficiálně nezveřejnily své výsledky za celý loňský rok.

Premiér Li Kche-čchiang nyní uvedl, že čínská ekonomika v loňském roce zřejmě vzrostla o 6,9 procenta. Zrychlila by tak z 26letého minima v roce 2016, kdy hrubý domácí produkt stoupl o 6,7 procenta. Čína zveřejní údaje o vývoji HDP za loňský rok 18. ledna, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v prosinci publikovalo, že růst Spojených států ve třetím čtvrtletí zrychlil na 3,2 procenta z 3,1 procenta ve druhém kvartálu. Jeho tempo tak bylo nejprudší za více než dva roky.

Český statistický úřad pak zveřejní první odhad za loňský rok 16. února. Ve třetím čtvrtletí však ekonomika rostla velmi silným tempem pěti procent.