Stát loni hospodařil se schodkem 6,2 miliardy, prudce se propadly příjmy z fondů EU

Události: Vývoj rozpočtu v roce 2017 (zdroj: ČT24)

Stát hospodařil v uplynulém roce s druhým nejlepším výsledkem za posledních dvacet let. Schodek rozpočtu dosáhl 6,2 miliardy korun, návrh pro rok 2017 přitom počítal se schodkem 60 miliard korun. Na relativně dobrém výsledku se podepsal růst ekonomiky a nízká nezaměstnanost, které částečně kompenzovaly prudký propad příjmů z fondů Evropské unie.

Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že příjmy státu v loňském roce dosáhly 1 273,6 miliardy korun a jeho výdaje 1 279,8 miliardy korun. Oproti schválenému deficitu tak byl státní schodek v roce 2017 nižší o 53,8 miliardy korun a dosáhl 6,2 miliardy. Podle resortu jde o druhá nejlepší čísla od roku 1997.

„Pokud bychom rozpočet očistili od příjmů a výdajů spojených s fondy Evropské unie, tak by schodek dosáhl jen 1,3 miliardy korun. A to už je téměř vyrovnaný rozpočet. Pro mě je to zajímavý a zcela dobrý trend, protože to znamená, že nespoléháme jen na evropské fondy, které jednou skončí,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) s tím, že v roce 2016 dosáhl tento schodek 13,6 miliardy korun.

Vývoj hospodaření státního rozpočtu
Zdroj: Ministerstvo financí

Podle resortu se na výsledku státního rozpočtu podepsaly zejména vyšší daňové příjmy zejména ze sociálního pojištění, které byly oproti rozpočtu vyšší o 41,1 miliardy korun. Stát také podle ministerstva lépe vybíral daně a rozpočtu tak pomohl i ekonomický růst a rekordně nízká nezaměstnanost.

Stát ale hůře čerpal evropské dotace. Oproti předchozímu roku klesly v uplynulém období příjmy státu z Evropské unie o 81,9 miliardy korun.  

Události, komentáře: Deficit loňského rozpočtu na šesti miliardách (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí uvedlo, že příjmy z DPH v loňském roce dosáhly 266 miliard korun, což bylo o více než 20 miliard více než před rokem. Díky elektronické evidenci tržeb podle ministerstva přiteklo do státní kasy přes pět miliard korun.

Na spotřební dani stát v roce 2017 získal bezmála 154,7 miliard korun, tedy o 4,4 miliardy více než o rok předtím. Zaměstnanci do rozpočtu přispěli více než 13 miliardami korun a OSVČ více než 6 miliardami korun.

Rozdíl mezi skutečným a schváleným rozpočtem (2017)
Zdroj: Ministerstvo financí

Vyšší než původní očekávání byly také výdaje státu, a to o 60 miliard korun. Nejvíce se na tom podepsaly sociální dávky včetně důchodů a více peněz šlo například na platy učitelů a školství obecně.

„Na důchodovém saldu se jednoznačně ukazuje pozitivní trend, letos dosáhlo schodku 5,8 miliard korun a myslím, že v příštím roce by to mohlo být vyrovnané nebo plusové. Tato země ale nadále potřebuje důchodovou reformu, která by měla trvalý charakter,“ dodala ministryně financí. 

Zmiňujeme státní rozpočet. Kdybychom posoudili veškeré příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, byly bychom v přebytku padesát miliard.
Alena Schillerová
ministryně financí

Na letošní rok ministerstvo financí počítá se schodkem 50 miliard korun.

Státní dluh stoupl na 1,62 bilionu korun

Spolu se závěrečným účtem loňského rozpočtu ministerstvo zveřejnilo i údaje o aktuální výši státního dluhu. Ten loni stoupl o 11,3 miliardy korun na 1,62 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 153 000 korun.

„Klíčové je, že státní dluh je od roku 2014 stabilizován a klesá v relativním vyjádření k hrubému domácímu produktu,“ připomněl náměstek ministryně financí Petr Pavelek. Podíl státního dluhu na HDP loni klesl na 32,3 procenta z předloňských 33,8 procenta.

Dynamika státního dluhu
Zdroj: Ministerstvo financí

Podle ministryně Schillerové stát výrazně ušetřil na obsluze státního dluhu. „Projevil se tak dlouhodobý plán, který počítá s půjčováním si s rozmyslem. Díky tomu šetříme na úrocích. Na tom se od roku 2014 intenzivně pracuje,“ doplnila Schillerová.

Stát hospodařil s dluhem jen 6,2 miliardy korun. To je skoro vyrovnaný rozpočet, říká ministryně Schillerová (zdroj: ČT24)