Vyplácení rodičovské bude od ledna flexibilnější, půjde čerpat až 30 tisíc měsíčně

Vyplácení rodičovské bude od ledna flexibilnější (zdroj: ČT24)

Rodičovský příspěvek čekají od ledna změny. Jeho vyplácení bude flexibilnější. Třeba lidé s vyššími příjmy ho budou moci vyčerpat už během půl roku. Rodiče dvojčat a vícerčat pak místo 220 tisíc budou dostávat o polovinu víc. Úřad práce v těchto dnech posílá dotčeným dopis.

Se sedmiměsíčním Adamem chtěla být původně Kateřina Mikšovská na rodičovské tři roky. I když je se synem doma ráda, pomalu jí začíná chybět práce. A řešit začíná hlídání. „Obě babičky máme mimo Prahu, ale i z toho důvodu, že bych se ráda vrátila zpátky do práce, tak zvažujeme přestěhování blíž k babičkám,“ konstatuje Mikšovská.

Místo maximálně 11 500 korun měsíčně budou moci od ledna rodiče získat částku až ve výši odpovídající mateřské, tedy i víc než 30 tisíc. Flexibilnější bude čerpání třeba i pro studenty, nezaměstnané nebo živnostníky bez nemocenského pojištění a zvýší se i příspěvek pro rodiče vícerčat.

Rodičovská
Zdroj: ČT24

Možnost získat vyšší příspěvek budou mít ale i rodiče dětí narozených před začátkem nového roku. „I ti, kteří teď pobírají rodičovský příspěvek, případně už třeba dočerpali těch 220 tisíc a ty děti jsou ještě do těch čtyř let, tak vlastně mohou požádat o doplacení do těch 330 tisíc,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD ).

„Náklady jsou hlavně v začátku hodně náročné, když se kupuje výbava dvakrát a všechno dvakrát, ale jako třeba školku, školkovné, stravné, to všechno také platíme dvakrát,“ říká maminka dvojčat Michaela Hošková.

Informaci o chystaných změnách by měli všichni rodiče dostat ještě během listopadu. Úřad práce jim kvůli tomu rozesílá dopisy. Pokud budou chtít novinek využít, musí si ale podat novou žádost.