Ryanair ruší i spoje s Prahou a Brnem. Je za tím nedostatek pilotů, říká šéf aerolinek

Ryanair ruší lety i z Prahy (zdroj: ČT24)

Společnost Ryanair zruší kvůli nedostatku pilotů lety z Prahy i z Brna. Ostrava a Pardubice zatím informace o zrušených letech nemají. Z Brna by měly být zrušeny lety do Londýna ve čtvrtek 21. září a v neděli 24. září. Z Prahy je zatím potvrzeno zrušení jednoho páru letů v úterý 26. září. Řekli to zástupci letišť.

Zrušeny by mohly být rovněž spoje z Prahy do Londýna 3., 10., 17. a 24. října, uvedla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Informaci má ale letiště pouze z internetových stránek irského dopravce, oficiálně letišti zrušení těchto spojů dopravce nepotvrdil.

Ryanair kvůli nedostatku pilotů ruší od 19. září do 28. října v destinacích, kde působí, padesát letů denně. Cestující, kterých se opatření dotkne, budou informováni prostřednictvím e-mailu, uvedl šéf společnosti Michael O'Leary s tím, že většina zákazníků bude přesunuta na alternativní spoj ve stejný den, případně o den dříve nebo později. Závazky plynoucí z nutných kompenzací společnost splní, dodal O'Leary.

Destinace nízkonákladových aerolinií v Praze
Zdroj: ČT24

Podrobnosti o zrušených letech jsou k dispozici na firemním webu. Většinou se jedná o spoje z nebo na letiště London Stansted a jen několika do/z Edinburghu, Manchesteru a Birminghamu, ale také Říma, Milána, Bruselu a Barcelony.

Opatření se týká rušnějších letišť, kde je snazší najít alternativní spoj a cestující ubytovat. Podle aerolinek změny postihnou kolem 400 tisíc pasažérů.

Šéf Ryanairu Michael O´Leary.
Zdroj: Francois Renoir/Reuters

O'Leary vysvětlil, že společnost má nyní nedostatek pilotů kvůli změnám v systému dovolených. Po 1. listopadu, kdy končí rušná sezona, už ke škrtání letů není důvod.

Řekl, že Ryanair vyplatí zákazníkům kompenzace podle pravidel EU, nebude jim ale rezervovat letenky u konkurenčních dopravců, „to není součástí legislativy EU261“, řekl. Na náhradu nemají nárok ti klienti, kteří budou o zrušení spoje informováni dříve než 14 dní předem.

Jak vykládat nařízení

Takovýto výklad nařízení ale podle Evropského spotřebitelského centra v Česku není úplný. „V souladu s evropským nařízením 261/2004 je letecký dopravce povinen nabídnout možnost volby mezi vrácením ceny letenky a přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek. Pokud přesměrování nenabídne a pouze klientovi vrátí cenu letenky, pak by měl uhradit rozdíl v ceně oproti nové letence, kterou si cestující do dané destinace musel zakoupit sám,“ řekl ČTK mluvčí centra Ondřej Tichota.

Ryanair ruší i spoje s Prahou a Brnem (zdroj: ČT24)

Podle zakladatele prodejního portálu zaměřeného na levné letenky Cestujlevně.com Davida Eiselta musí aerolinie při zrušení letu s kratším než dvoutýdenním předstihem také zařídit cestujícím ubytování s plnou penzí po dobu čekání na náhradní let, je-li tento let posunut na nadcházející dny. Cestující může hotel rezervovat i na vlastní náklady a zpětně částky podle účtenek za ubytování i stravu nárokovat u aerolinek.