Ryanair ruší až 50 letů denně, jeho akcie padají

Pokles akcií Ryanairu (zdroj: ČT24)

Akcie irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair se v pondělí propadly o tři procenta v reakci na plánované rušení letů. Aerolinky oznámily, že až do konce října každý den škrtnou 40 až 50 letů s cílem zvýšit včasnost spojů. Opatření, které se dotkne na 285 tisíc cestujících, vstoupilo v platnost v pátek. Firma se připravuje na žádosti o kompenzace ve výši až 20 milionů eur (522 milionů korun).

Ryanair uvedl, že ruší necelá dvě procenta letů, aby zvýšil podíl včasnosti letů na 90 procent. V první polovině září totiž tento ukazatel klesl pod 80 procent, a to přepravce označil za nepřijatelné.

K tomuto kroku ho přinutilo několik faktorů včetně zbývajících dovolených, které si personál musí vybrat do konce roku, stávek personálu řízení letového provozu i nepřízně počasí.

Vývoj akcií firmy Ryanair v posledních dnech
Zdroj: CNBC

Nedostatek pilotů trápí aerolinky

List The Irish Independent s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že aerolinky mají, stejně jako celý letecký sektor, problémy udržet si piloty a získávat nové. Letos jich už 140 přešlo ke konkurenčním Norwegian Air. Irský přepravce zareagoval nabízením bonusu 10 tisíc eur (téměř 261 tisíc korun) při podepsání smlouvy.

Mluvčí Ryanair se k tomu na dotaz agentury Reuters nevyjádřil. Makléři na burze podotýkají, že společnost Ryanair bude mezi prvními leteckými přepravci, na něž nedostatek pilotů dopadne. Platy, které nabízí, totiž patří k nejnižším.

Největší evropské aerolinky – z hlediska počtu přepravených pasažérů – v posledních letech tvrdě pracovaly na zlepšení své pověsti a nynější opatření společnosti rozhodně nepomůže. Evropská média zveřejnila už řadu rozhovorů s nespokojenými zákazníky a čtenáře vyzvala, aby se o své příběhy podělili.

Ryanair se připravuje na odškodnění zákazníků v souhrnu za půl miliardy korun

Irská komise pro dohled nad leteckou přepravou uvedla, že zákazníci budou mít nárok na odškodnění v závislosti na době, kdy obdrželi upozornění o zrušení letu. Aby nemusela své klienty finančně kompenzovat, letecká společnost je musí informovat nejméně dva týdny předem.

Mluvčí Ryanair řekla, že firma se připravuje na žádosti o odškodnění v hodnotě až 20 milionů eur (522 milionů korun). Analytici dotazovaní agenturou Reuters ale předpokládají, že náklady na kompenzace budou patrně vyšší.

Případnou náhradu škody zmínil i mluvčí Evropské komise. „Letecké společnosti působící v EU musejí respektovat evropská pravidla… Cestující, jejichž lety jsou zrušeny, mají komplexní soubor práv,“ prohlásil.

Sdružení na ochranu spotřebitelů naléhá na Ryanair, aby zveřejnil úplný seznam rušených letů. Firma zatím ohlásila, kterých spojů se restrikce dotknou do středy, napsal server BBC.

Vydáno pod