Slovenští veterináři našli jedovatý insekticid u vařených vajec z Česka

Nadměrný obsah jedovatého insekticidu fipronil zjistili slovenští veterináři ve vařených loupaných vejcích, která byla vyrobena v České republice. Slovenská státní veterinární a potravinová správa je našla ve vzorcích ve skladu slovenské distribuční firmy Zeelandia. Mluvčí české Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček zase oznámil, že česká firma Zeelandia obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných bílků od německého distributora, ve kterých mohl být fipronil a které distribuovala více než 130 provozovatelům.

Podezřelé výrobky z firmy Zeelandia šly do hotelů, restaurací, pekáren, cukráren a jídelen. Kontaminované nespotřebované produkty budou staženy z trhu a vráceny do země původu nebo budou zlikvidovány, dodal Vorlíček. V žádném z dosud vyšetřovaných vzorků však podle Vorlíčka nebyla přítomnost fipronilu zjištěna.

Čeští veterináři dostali varování před těmito produkty systémem rychlého varování od kolegů z Německa. „Státní veterinární správa od začátku kauzy odebírá namátkové vzorky zahraničních i domácích vajec a kuřecího masa. Doposud provedla zhruba 270 vyšetření na fipronil. Vyšetřovala se vejce, vaječné výrobky a drůbeží maso, a to jak ze zahraniční, tak od českých producentů. V žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla přítomnost fipronilu zjištěna,“ sdělil Vorlíček. Stále se také prověřují Zlaté žloutkové věnečky od společnosti Mondelez. Výsledky by mohly být v pátek.

Slovenští inspektoři v uplynulých týdnech odhalili několik zásilek výrobků kontaminovaných fipronilem. Pokud jde o vařená loupaná vejce vyrobená v Česku, vzorek odebrali inspektoři ve skladu slovenské distribuční firmy Zeelandia, která patří do nizozemské skupiny Zeelandia
International Holding.

Ředitel slovenské veterinární správy Jozef Bíreš ČTK řekl, že šlo o větší množství zmiňovaného výrobku a že kontroly dále probíhají. Analýza odhalila čtyřnásobné překročení povoleného limitu fipronilu ve zkoumaném vzorku. Podle Bíreše byl výrobek mezitím dále distribuován, úřady vydaly zákaz jeho dalšího zpracování.

Jméno výrobce ani to, zda vejce pocházejí z českých chovů, úřad neuvedl. Podle společnosti Papei, která zpracovala zahraniční zboží a distribuovala velkoodběratelům, vejce z českých chovů nebyla. „Šlo o vejce dovezená ze zahraničí, která ojediněle používáme při nedostatku českých vajec na trhu,“ uvedla v prohlášení zaslaném ČTK společnost Papei z Roudnice nad Labem na Litoměřicku, která patří do skupiny Agrofert.

Vejce ze zahraničí roudnická firma zpracovala a následně jako vařená loupaná vejce distribuovala velkoodběratelům. „Běžný spotřebitel se v obchodě s přímým prodejem těchto vajec nemohl setkat,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Všichni dodavatelé podle Hanzelky písemně potvrdili, že jejich vejce insekticid fipronil neobsahují. „V případě, že se ve vzorku na Slovensku fipronil skutečně prokáže, budeme požadovat kompenzaci od dotyčného zahraničního dodavatele,“ dodal.

Všechna dovážená vejce a vaječné výrobky z EU musí na kontrolu

Čeští veterináři ve středu rozšířili povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států Evropské unie. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. 

Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v zemích jako je Belgie, Nizozemsko a Německo objevily miliony vajec obsahujících jedovatý insekticid fipronil. Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků v minulých týdnech několik razií, v Nizozemsku byli zadrženi dva firemní manažeři, kteří zřejmě použili insekticid v drůbežárnách. Úřady těchto zemí se vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.