Šmejdi aneb sonda do vymývání mozků seniorů

Praha – Nelichotivý popis toho, jak to chodí na předváděcích zájezdech pro seniory, nabízí dokumentární film Šmejdi. Režisérka Silvie Dymáková natáčela přímo na akcích, kde organizátoři například dávají dárky zdarma. Dokument však současně ukazuje, že je při tom nutí nakupovat předražené zboží. Na předváděcí akce se od příštího roku bude moct poprvé zaměřit Česká obchodní inspekce.

„Manipulace je vždycky velmi silná… Liší se hlavně míra agresivity. Na některých akcích dochází i k fyzickému násilí,“ vysvětluje Dymáková, která navštívila celkem 15 takových akcí. Podle ní ani jedna z nich nebyla bezproblémová. 

"Prodejci jsou schopni na akcích říkat: Plácáte blbosti, paní. Nemáte tady někdo izolepu? Přilepíme jí ústa, aby už se tady takové žvásty neozývaly," popisuje své zážitky režisérka. Jde přitom o cílené vymývání mozků, dodává. 

Autorky filmu jezdily několik měsíců se skrytými kamerami po předváděcích akcích ve východních Čechách (Silvie Dymáková) a na Moravě (psycholožka Romana Mazalová). Dymáková doprovázela svoji babičku a další seniory v takovém oblečení, aby vypadala jako zástupce sociálně slabší vrstvy. Ve svém normálním oblečení nebyla na předváděcí akce vpuštěna.

Předváděcí zájezdy pod kontrolou ČOI od příštího roku

Dokument, který má za týden premiéru, má už teď vliv na legislativu. Ministerstvo průmyslu a obchodu od příštího roku uvede do provozu nový kontrolní řád. „Umožní legálním způsobem inspektorům České obchodní inspekce (ČOI) pořizovat zvukové záznamy a obrazové záznamy z předváděcích akcí,“ upřesňuje ministerský náměstek pro oblast podnikání a ochrany spotřebitele Tomáš Hajdušek.

Základní rada právníků zní: nikam nejezdit a žádnou kupní smlouvu nepodepisovat. Podle zkušeností lze navíc nabízené zboží v běžných kamenných obchodech nebo na internetu téměř vždy pořídit mnohonásobně levněji.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nyní mají lidé z ČOI dokazování podvodů výrazně ztížené. Výsledky kontrol přitom ukazují, že nepoctivci se to na předváděcích akcích jenom hemží. „Za poslední rok jsme provedli necelých tři sta kontrol a téměř ve třech čtvrtinách všech kontrol došlo k nějakým zjištěním,“ konstatoval ústřední ředitel inspekce Vladimír Velčovský. Jeho podřízení loni rozdali pokuty v celkové výši necelých 6 milionů. Při přepočtu na jednu firmu je ale postih minimální - jen pár tisíc korun.

Dokumentární film Šmejdi 

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. 

Zdroj: ČSFD 

V kinech od 18. 4. 2013 

Senioři nad 65 let mají na všechna promítání vstup zdarma

Film vznikl v koprodukci České televize, která chtěla lidem v Česku a hlavně divákům ČT přinést znepokojivou podívanou. „Máme obrovskou radost, že se film Šmejdi setkal s tak mimořádnou reakcí. Titulní stránky novin, vášnivé internetové debaty, vyjádření předních politiků, to všechno je důkazem toho, že problém předváděcích akcí pro seniory je opravdu velmi bolavý a že se skrz naše rodiče a prarodiče dotýká opravdu každého z nás,“ uvedla Ivana Pauerová Miloševič z Filmového centra ČT. 

Vydáno pod