Bitcoin se rozdělil, start jeho klonu byl však pomalý

Pomalý rozjezd klonu bitcoinu (zdroj: ČT24)

Úterním rozdělením softwarového kódu kryptoměny bitcoin vznikl nový klon nazvaný bitcoin cash. Start nové virtuální měny byl ale kvůli nedostatečné podpoře její sítě pomalý. Odluku od původního bitcoinu vede malá skupina převážně čínských těžařů, tedy programátorů provozujících bitcoinovou síť, kteří nejsou spokojeni s plánovaným zdokonalením technologie, jež má zvýšit kapacitu zpracování transakcí. Uvedla to agentura Reuters.

Tito těžaři zahájili v úterý takzvané rozvětvení, při kterém se na dvě verze rozdělil základní blockchain, tedy decentralizovaná databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha. Tím vznikla nová digitální měna. Rozdělení vytvořilo nového konkurenta původnímu bitcoinu, který je nejstarší a nejcennější digitální měnou v oběhu.

K novému blockchainu se zatím připojil jen malý zlomek takzvaných těžařů. Těžba prvních nových bitcoinů cash trvala téměř šest hodin. Na některých burzách se nový bitcoin cash podle údajů bitinfocharts.com obchodoval za střední cenu 146,37 dolaru (3200 korun). Kurz bitcoinu na platformě BitStamp činil 2729 USD, oproti pondělí klesl o 4,6 procenta.

Bitcoin cash má po rozdělení celou historii blockchainu bitcoinu. Lidé, kteří vlastnili bitcoiny před rozdělením, teď mají přístup ke stejné částce v nových bitcoinech cash zdarma. Ty mohou případně obchodovat za oficiální měny, tedy zákonná platidla jako je euro či dolar, anebo za jiné digitální měny.

Přijímáme bitcoin
Zdroj: ČT24/bitcoin.org

Podle šéfredaktora odborného serveru Lupa.cz Davida Slížka tak dosavadní majitelé bitcoinů dostali v podstatě další peníze zadarmo a jejich hodnota bude záležet pouze na důvěře v novou měnu, od které se odvíjí směnný kurz za klasické peníze, tedy koruny či eura.

Analytici zatím nedávají nové kryptoměně bitcoin cash příliš velkou šanci na úspěch. Generální ředitel společnosti Dash Core Ryan Taylor se domnívá, že životnost bitcoinu cash může být jen krátkodobá. Dash Core řídí vývoj digitální měny dash. Rozštěpení u digitálních měn se uskutečnilo i dříve. Konkurenční měna ethereum tímto procesem prošla vloni. Vznikla tak forma kryptoměny, která je známá dnes.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V letošním roce bitcoin zatím posílil zhruba o 190 procent.