Klesající ceny pohonných hmot zlevní řidičům dovolenkové cesty

U pump je opět levněji (zdroj: ČT24)

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne zlevnily o tři haléře. Klesají tak vytrvale už pět týdnů. Benzin natankují řidiči v průměru za 30 korun a 60 haléřů, naftu o korunu levněji. Nejdražší jsou pohonné hmoty tradičně v Praze, nejlevnější naopak v Pardubickém kraji.

Cena ropy v posledních dnech klesala. A to i přes prodloužení dohody kartelu OPEC a dalších těžařských zemí o omezení těžby. Severomořská ropa Brent se tak dostala dokonce pod padesát dolarů za barel. Radost z toho můžou mít hlavně řidiči, ceny pohonných hmot totiž stále mírně klesají.

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 31. květnu (Kč/l)
Zdroj: CCS

„Rozhodně to nejdůležitější, kvůli čemu se hýbe cena pohonných hmot v České republice - a nejenom v České republice, je cena ropy. Ty všechny ostatní faktory jsou buďto poměrně malé - marže čerpacích stanic a velkoobchodní marže - anebo jsou neměnné dlouhodobě. Sem spadají daně, tedy DPH a spotřební daň. Takže ropa je ten faktor, který musíme sledovat, tvoří přibližně 30 procent ceny pohonných hmot,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. 

Menčík k cenám pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Do jejich ceny se promítá i kurz koruny, ale podstatně méně. Menčík uvedl, že posílení by muselo být velmi výrazné, o 10 či 20 procent, aby se to opticky poznalo. 

Díky nižším cenám ropy zlevnily od konce dubna benzin i nafta zhruba o 60 haléřů a mírný pokles by měl pokračovat i během následujících týdnů. Levnější palivo by tak mohlo mít vliv také na ceny letních dovolených.

Analytik BH Securities Martin Vlček očekává, že cena pohonných hmot se pro české řidiče během následujících týdnů a měsíců zlevní řádově ještě o korunu na litr. „To znamená, že na výletu například do Chorvatska tam a zpět by běžný český motorista mohl ušetřit několik stokorun a přilepšit si. Nicméně u těch dovolených, které jsou objednané přes cestovní kanceláře, je možné, že se tento pokles nestihne do cen zájezdů plně projevit,“ uvedl analytik. 

Podle expertů bude záležet i na tom, jak se do cen pohonných hmot projeví americká produkce ropy. Ta se totiž navzdory úmluvě kartelu OPEC dál zvyšuje a cenu ropy by mohla tlačit dolů.