Tykač prodloužil nabídku na Počerady, chce souhlas resortu financí

Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače prodloužila nabídku na koupi hnědouhelné elektrárny Počerady tak, aby ji mohla ve čtvrtek projednat dozorčí rada ČEZ. Případný obchod ale firma neuskuteční v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, přes které stát vlastní majoritní podíl v ČEZu, sdělila mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve prodej elektrárny kritizoval.

Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun a nabídka platí za dohodnutých podmínek jen do konce dubna. Plánovaný prodej už podle agentury Reuters podpořilo představenstvo ČEZu. Dozorčí rada ČEZu se ale na konci dubna rozhodla rozhodnutí o prodeji elektrárny odložit a vyžádat si od vedení ČEZu k záměru další materiály. Vršanská uhelná to tehdy označila za politické rozhodnutí.

„Vyjednávací tým ČEZu nás v uplynulých dnech oslovil s žádostí o prodloužení platnosti podmínek naší nabídky na koupi akcií elektrárny Počerady. Čas běží a neustálé odsouvání rozhodnutí znamená, že se už v kontextu naší nabídky pohybujeme na hranici ekonomické rentability. Protože ale jednání i příprava smluv trvala dlouhé měsíce, rozhodli jsme se nyní žádosti ČEZu vyhovět a prodloužit naši nabídku tak, aby ji bylo možno projednat ještě na květnovém zasedání dozorčí rady,“ uvedla mluvčí.

Elektrárna Počerady
Zdroj: Radim Beznoska/ISIFA

Podotkla, že v souvislosti s mnoha spekulacemi a předchozími vyjádřeními však Vršanská uhelná rozhodně vylučuje to, že by obchod uskutečnila v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, tedy zástupce hlavního akcionáře ČEZu. „Tento náš postoj jsme v minulých dnech s představiteli ministerstva financí včetně ministra Andreje Babiše opakovaně komunikovali,“ dodala.

Dozorčí rada ČEZu má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Babiš už dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZu za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci jsou nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL. Ne vždy proto rozhodování dozorčí rady dopadne tak, jak prosazují zástupci ministerstva financí.

„V případě prodeje elektrárny Počerady probíhá v rámci dozorčí rady ČEZu diskuse na odborné úrovni. Každý člen dozorčí rady, bez ohledu na to, kým byl nominován, si na předkládaný obchod tvoří svůj vlastní názor zpravidla podpořený svými odbornými znalostmi a zkušenostmi. Stanovisko ministerstva financí nemůže převážit rozhodnutí, které dozorčí rada přijme,“ sdělil Filip Běhal z tiskového oddělení MF.

S možným prodejem elektrárny nesouhlasí ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Vršanská uhelná, potažmo Czech Coal, provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ.

Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. Podle aktuální výroční zprávy ČEZu vzrostl loni čistý zisk elektrárny o 63 procent na 439 milionů korun, tržby stouply o 44 procent na 7,7 miliardy korun. Celková aktiva elektrárny stoupla meziročně o deset procent na 9,7 miliardy korun.

Vydáno pod