Česko rekordně splácí dluhopisy, příště už si ale bude půjčovat dráž

Ministerstvo financí v úterý splatí státní dluhopisy za téměř 90 miliard korun, které prodalo na finančních trzích před vypuknutím finanční krize v dubnu 2007. Podle úřadu jde o rekordní jednorázovou splátku dluhopisů. Včetně uvedených dluhopisů celkově MF čeká letos ještě splatit dluhopisy a pokladniční poukázky za zhruba 261 miliard korun.

Úročení uvedených dluhopisů bylo čtyři procenta ročně a roční náklady MF na ně činily 3,9 miliardy korun. MF přitom se splacením těchto dluhopisů nemá problém, protože si během prvního čtvrtletí půjčilo na trzích zhruba 110 miliard korun s průměrným ročním úročením 0,17 procenta.

Využilo tak poptávky po českých dluhopisech, která byla způsobena očekáváním konce devizových intervencí. Ty nakonec centrální banka ukončila minulý týden.

„Předfinancovali jsme se na tuto splátku relativně zvýšenou emisní činností střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů,“ sdělil serveru E15 mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík. Podle serveru šel státu na ruku především blížící se konec devizových intervencí ČNB, protože spekulanti sázející na posílení koruny byli ochotni půjčit Česku za rekordně nízký úrok. Desetiletá půjčka vyšla během února na osminu úroku z roku 2007, dodal server.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal uvedl, že další velkou splátku 70 miliard korun bude muset uhradit MF letos v listopadu. Jde o dluhopis s nulovým úročením, který je z velké většiny držen zahraničními investory. Dalších 60 miliard korun ke splacení čeká MF v lednu 2018.

„Nehrozí, že by stát na splátky neměl. Jenom si bude muset na tyto splátky půjčit na relativně vyšší úroky, než tomu bylo doteď, kdy MF využívalo extrémně nízkých i záporných výnosů na tzv. krátkém konci výnosové křivky, které byly způsobeny čistě existencí kurzového závazku a intervencemi ČNB,“ uvedl Dřímal. V následujících měsících tak čeká nižší prodeje dluhopisů, větší aktivita MF podle něj bude na dluhopisovém trhu až v posledních měsících roku.

„Státnímu rozpočtu se dnešní splátkou výrazně uleví. Úrokový náklad spojený s tímto astronomickým dluhopisem byl enormní a z dnešního pohledu nepřiměřeně vysoký. Zarážející je, že byl vydán ještě v předkrizovém období“, sdělil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj MF tak na záporných výnosech dluhopisů ušetřilo již 2,2 miliardy korun.

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek uvedl, že ministerstvo financí „neustále přerolovává státní dluh do budoucnosti, to znamená, že na aktuální splátku 90 miliard korun už má dávno půjčeny nové prostředky“.  Dodal, že ministerstvo si od začátku letošního roku půjčilo nových více než 100 miliard korun, „takže má dostatečnou zásobu hotovosti na výplatu jistiny ze splatného dluhopisu“. 

Úrokové sazby už nyní nejsou záporné, pohnuly se do kladného teritoria, ale jsou stále velmi nízké, uvedl Marek. Situace tak zůstává pro ministerstvo financí stále příznivá. 

Ekonom Marek k dluhopisům (zdroj: ČT24)

Rekordní zájem o české dluhopisy nyní o něco ochabne, odhadl Marek. Kupovali je totiž zejména zahraniční investoři, spekulující na posílení koruny po konci intervencí.

Ekonom uvedl, že stále může dojít k očekávané výrazné volatilitě (kolísavosti) kurzu koruny, během týdnů, měsíců. Zatím se však na trhu neobjevily větší prodejní příkazy ze strany zahraničních investorů, proto je výkyv dosud malý.