Hodnota bitcoinu je na rekordu a blíží se ceně zlata

Analytik Vlček o bitcoinu (zdroj: ČT24)

Hodnota kybernetické měny bitcoin se v pátek zvýšila o 4,7 procenta a vystoupila na nový rekord 1218,85 dolaru (přibližně 31,1 tisíce korun). Přiblížila se tak ceně zlata, které se obchodovalo kolem 1250 dolarů za unci. Informuje o tom agentura Bloomberg. Naposledy se cena bitcoinu přiblížila ceně zlata v listopadu 2013, upozornil server listu Financial Times.

Bitcoin začátkem tohoto měsíce oslaboval, čímž reagoval na kroky čínské centrální banky, která obeslala devět bitcoinových burz a nařídila jim, aby se držely příslušných předpisů ohledně zastavení výběrů.

Bitcoin je v Číně pod kontrolou kvůli obavám, že jej mohou používat ti, kdo chtějí své peníze skrývat.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán.

Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

Riziková hra o velký výnos

Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, je měna často využívána těmi, kteří se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu. 

Bitcoin se zdá být životaschopnou, ačkoli vysoce rizikovou alternativou (oficiálních měn).
Paul Gordon
z vedení britské asociace pro digitální měnu

Bitcoin byl loni podle listu Financial Times nejvíce posilující měnou na světě, jeho hodnota stoupla o 126 procent.

Růst díky čekání na komisi?

„Bitcoin má nyní specifický důvod pro růst, a tím je spekulace, že americká Komise pro cenné papíry má do 11. března rozhodnout o možném schválení prvního bitcoinového ETF produktu, tedy burzovně obchodovaného fondu, který by investoval do bitcoinu. Nicméně komise již termín několikrát posunula, takže je možné, že i tentokrát si vezme více času, anebo produkt zamítne,“ uvedl analytik BH Securities Martin Vlček. 

Analytik Next Finance Jiří Cihlář v této souvislosti upozornil, že Trumpova administrativa může uvolnit podmínky pro digitální měny, což by kurz bitcoinu vyhnalo dočasně ještě výš. „Nezapomínejme ale na to, že bitcoin je extrémně volatilní. Třeba v úvodu tohoto roku propadla jeho hodnota během pár hodin o pětinu,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Schválení ETF produktu by zvýšilo prestiž bitcoinu, zjednodušilo by nákup a prodej této měny a otevřelo by obchodování s touto měnou úplně novým investorům, včetně velkých institucionálních investorů, soudí Vlček. 

Při hodnocení bitcoinu uvedl, že je to podobná investice jako zlato, ale bitcoin má zatím daleko slabší důvěru širokých mas a specifická rizika.