Rusnok: Intervence potrvají nejméně do konce prvního čtvrtletí

Události: Intervence ČNB (zdroj: ČT24)

Česká národní banka (ČNB) bude nadále oslabovat korunu devizovými intervencemi nejméně do konce prvního čtvrtletí. Nic se tak nemění na prohlášení Bankovní rady ČNB z počátku února. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Nic se nemění na tom, co jsme sdělili na posledním měnovém zasedání, že ten závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí. A podle dalšího vývoje situace rozhodneme o jeho ukončení,“ uvedl guvernér.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle ekonomů znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017.

Devizové intervence ČNB
Zdroj: ČTK/ČNB

Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.

Režim devizových intervencí zahájila centrální banka v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Od té doby do konce roku 2016 nakoupila eura za 900 miliard korun. Lednové intervence ČNB byly proti posilující koruně podle odhadu analytika Generali Investments Radomíra Jáče rekordní a činily bezmála dalších 405 miliard korun.

Rusnok: Intervence potrvají nejméně do konce prvního čtvrtletí (zdroj: ČT24)

Rusnok v pondělí uvedl, že ČNB tak má v současnosti mnohem větší objem devizových rezerv než v minulosti, a proto připravuje novou strategii, jak s nimi naložit.

Ukončení závazku nebude znamenat konec intervencí

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová v pořadu Události ČT uvedla, že čísla o prosincové inflaci ukázala, že cíl (inflace ve výši dvou procent) je splněn setrvale, udržitelně, takže není na co čekat. „Oznámení o ukončení kurzového závazku tak může příjít kdykoliv po 1. dubnu,“ řekla. A pak to bude oznámeno s okamžitou platností, doplnila ekonomka. 

Zdůraznila zároveň, že to neznamená ukončení devizových intervencí. „ČNB bude bedlivě sledovat vývoj koruny a pokud se vychýlí z nějakého koridoru, který bude banka považovat za akceptovatelný, tak opět zasáhne intervencemi,“ řekla Zamrazilová.