Měnil podobu škodovek, nyní odchází šéfdesignér Jozef Kabaň k BMW

Někdejší dlouholetý šéfdesignér automobilky Škoda Jozef Kabaň přechází k německému výrobci automobilů, motocyklů a motorů BMW, kde rovněž povede designové oddělení. Informoval o tom ve středu portál Automobilwoche, Škoda Auto následně Kabaňův odchod potvrdila.

Kabaně do BMW přivedl šéfdesignér Adrian van Hooydonk, který nahradil Karima Habiba. Ten před časem značku opustil na vlastní žádost. Vedle Kabaně, který podle tiskového sdělení povede design BMW, se vedoucím designérského týmu řad BMW i a M stal Domagoj Dukec, který pracuje v BMW Group od roku 2010 a měl dosud na starosti design exteriéru u značky BMW a nejnověji také design vozů BMW i.

Kabaně (44), který se narodil na Slovensku, společnost BMW označila za zkušeného, talentovaného a vizionářského.

Po devíti velice úspěšných letech ve funkci šéfdesignéra opouští Jozef Kabaň značku Škoda. Výrazným způsobem ovlivnil design a emocionalitu značky. Design celé modelové palety byl přitom výrazně přepracován a dostal nový směr.
Jozef Baláž
vedoucí komunikace Škody Auto

Baláž také uvedl, že model Škoda Yeti, který bude veřejnosti představen v letošním roce, znamená určité završení tohoto vývojového cyklu. Škoda zatím Kabaňova nástupce neoznámila. 

Bugatti Veyron
Zdroj: ČTK/DPA/Rolf Haid