Přísnější regulace hazardu zůstává zatím jen na papíře, pro blokování herních webů chybí metodika

Přísnější regulace hazardu zůstává zatím jen na papíře (zdroj: ČT24)

První dny přísnější regulace hazardu mnoho nového nepřinesly. Zákon platí od začátku roku, stále ale chybí metodika pro blokování webů a také registr patologických hráčů. Ministerstvo financí zatím nevybralo provozovatele systému. Údaje o hráčích bude nejspíš sbírat až v roce 2018. Pokyny k blokaci webů chce zveřejnit příští týden. To kritizují někteří provozovatelé webů – je to podle nich pozdě.

Klasické hrací automaty, ale také karty nebo ruleta – to vše lze hrát i na internetu. Část her ale přitom měla od ledna skončit. Které konkrétní hry to měly být, však jasné není. „Ten server je tedy zčásti v českém jazyce, nebo připouští platební prostředky v české měně, ale jestliže nemá povolení ministerstva financí, tak v takovém případě je považován za ilegální,“ konstatuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Poskytovatelé internetu si tak stěžují, že se na povinnost blokovat web nemohou připravit. Některé stránky dokonce pozastavily online hry samy. „Ve chvíli, kdy se v tom seznamu objeví první domény, tak pro spoustu poskytovatelů bude pozdě,“ vysvětluje provozní ředitel CZ.NIC Martin Peterka.

Chybí zatím i rejstřík patologických hráčů

Nechybí ale jen metodika, ministerstvo financí zatím nezavedlo ani slibovaný rejstřík patologických hráčů. Ten by měl pomoci například v tom, že nebudou hrát osoby, které by hrát neměly. Což podle Martina Svobody z organizace Občané proti hazardu znamená třeba lidi na dávkách. „Pak jsou ale i další omezující opatření, jako je pauza ve hře, přetržení nonstop intervalu hraní,“ dodává Svoboda.

Povinná přestávka by přitom podle bývalého hráče automatů Tomáše Nového pomohla. S hraním na automatech bojoval sedm let. „Kolikrát jsem poté zpětně viděl, že jsem tam byl několik hodin, dvanáct hodin, nebo až do rána. A ta pauza dává prostor k tomu, aby se člověk zastavil,“ vysvětluje Nový.

Regulaci online hraní nyní také přezkoumá Ústavní soud. Skupina senátorů považuje blokování webů za cenzuru internetu.