Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za dva a půl roku

Spotřeba domácností dál posiluje a byla jedním z nejdůležitějších tahounů české ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Hrubý domácí produkt přesto rostl meziročně pouze o 1,9 procenta, což je nejpomalejší výsledek za dva a půl roku. Ještě v předchozím kvartále hospodářství posílilo o 2,6 procenta.

„Meziroční růst HDP ve 3. čtvrtletí bude pravděpodobně nejnižší v letošním roce, jelikož na něj působí vysoká srovnávací základna z minulého roku, kdy akcelerovala investiční aktivita díky dočerpávání EU fondů,“ vysvětluje ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Ve srovnání s druhým kvartálem se hrubý domácí produkt zvýšil ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně, než Český statistický úřad původně předpokládal.

  • 1. čtvrtletí - meziroční růst o 3 procenta
  • 2. čtvrtletí - meziroční růst o 2,6 procenta
  • 3. čtvrtletí - meziroční růst o 1,9 procenta
  • 4. čtvrtletí - meziroční růst o 1,7 procenta

Hlavním faktorem růstu české ekonomiky ve třetím kvartálu byla rychleji rostoucí spotřeba domácností, podpořená mezičtvrtletním růstem investic. Naopak negativně působila zahraniční poptávka, která se snížila o 0,6 procentního bodu.

Obnovující se investiční aktivita

„K mezičtvrtletnímu růstu ekonomiky přispíval zejména zpracovatelský průmysl, většina odvětví služeb a poprvé od počátku roku také stavebnictví,“ uvedli statistici.

V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla podle údajů ČSÚ investiční aktivita. Podpořily ji zejména investice do dopravních prostředků, strojů a zařízení, ale také do obydlí a ostatních budov a staveb.

„Ekonomický růst by měl v posledním čtvrtletí roku znovu zrychlit. Za růstem i nadále bude stát domácí spotřeba. Na druhou stranu neočekáváme výrazné mezičtvrtletní zvýšení přebytků zahraničního obchodu. Zdá se, že se již vyčerpává výrazný potenciál poptávky po autech ze západní Evropy. Naopak obnovení investiční aktivity bude tlačit na vyšší dovozy,“ okomentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že vývoj české ekonomiky ve 3. čtvrtletí byl shodný se situací v dalších zemích Visegrádské skupiny, neboť jak v Polsku, tak v Maďarsku i na Slovensku došlo v porovnání se druhým čtvrtletím ke zvolnění meziročního tempa růstu.

Příští rok se čeká hbitější růst

Podle analytiků ukazují údaje za třetí čtvrtletí, že za celý rok stoupne o zhruba 2,5 procenta. Příští rok by pak měl růst zrychlit na přibližně 2,7 procenta.

„Až na výjimku prudšího propadu průmyslové výroby v létě, který by se do konce roku už neměl opakovat, probíhá zpomalování české ekonomiky letos podle plánu,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Protože byl loňský více než čtyřprocentní růst na Česko až příliš dobrý, nelze vyhlídku na 2,5 procent v letošním roce vykládat negativně.

Očekáváme, že domácí ekonomika letos přidá 2,5 procenta. V příštím (volebním) roce by měla ekonomické dynamice pomoci vláda vyššími výdaji a investice by měly být podpořeny rozjezdem spolufinancování z fondů EU.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Hlavní trendy ve vývoji ekonomiky se podle analytika ČSOB Petra Dufka zatím Nemění. „Výraznější změny ve struktuře růstu očekáváme až v průběhu roku 2017, kdy by se opět mohla obnovit investiční aktivita,“ uvedl.

Odhad ministerstva financí pro letošní rok odpovídá názoru analytiků - resort uvádí růst o 2,4 procenta. Pro rok 2017 se ale drží zpátky a očekává 2,5 procenta. Česká národní banka je pak ve své prognóze optimističtější s tím, že letos česká ekonomika poroste meziročně o 2,8 procenta a v příštím roce o 2,9 procenta.