České hospodářství se rozjelo více, než centrální banka odhadovala

Letos bude lépe, než jsme čekali, v příštím roce hůře – vyplývá to z nejnovější prognózy České národní banky, kterou ve čtvrtek představila. V letošním roce předpokládá meziroční růst ekonomiky 2,8 procenta, v srpnové prognóze to bylo 2,4 procenta. K tomu, že česká ekonomika zrychluje tempo, došla před časem například i Česká bankovní asociace.

Pro příští rok pak centrální banka předpokládá růst HDP ve výši 2,9 procenta, před třemi měsíci odhadovala 3 procenta. V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta.

V loňském roce vzrostla česká ekonomika v meziročním srovnání o 4,3 procenta.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka vyrovnaná. Nejistotou je rychlost obnovení růstu vládních a podnikových investic, vliv voleb na zvyšování veřejných výdajů, dopady brexitu na zahraniční poptávku a budoucí nastavení měnových podmínek hlavních centrálních bank.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu příštího roku. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině příštího roku.

Vydáno pod