Země Asie a Tichomoří varují před protekcionismem. Nejasno je kolem dohody TPP

Vedoucí představitelé 21 států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) uzavřeli víkendový summit v Peru výzvou k boji proti obchodnímu protekcionismu. Zároveň podpořili směřování 12 členů seskupení k obchodní dohodě zvané Transpacifické partnerství (TPP), jejíž budoucnost je po volbách v USA nejistá.

„Potvrzujeme svůj závazek zachovat otevřenost svých trhů a bojovat proti všem formám protekcionismu,“ uvádí se podle agentury Reuters v závěrečném prohlášení vrcholné schůzky v peruánské metropoli. Té se kromě jiných představitelů zúčastnili i prezidenti USA, Ruska a Číny.

Se Spojenými státy, nebo bez nich?

Summitu podle médií dominovaly pochybnosti ohledně budoucnosti volného obchodu ve světě a konkrétně obavy o dohodu TPP, jejíž uskutečnění ohrožuje vítězství Donalda Trumpa v nedávných amerických prezidentských volbách. Trump tuto dohodu označil během předvolební kampaně za katastrofu a řekl, že ji nepodepíše.

Vedoucí politici některých zemí naznačili, že dohoda TPP by mohla pokračovat i bez Spojených států. Jiní však míní, že to bez opětného projednání celé dohody možné není. Jinou možností, kterou navrhl novozélandský premiér John Key, by byla kosmetická změna, která by Trumpovi umožnila dohodu podepsat bez ztráty tváře.

Čína, která signatářem TPP není, se na summitu snažila prosadit svou vizi takzvaného Regionálního všeobecného ekonomického partnerství (RCEP), které by nezahrnovalo americký kontinent. Obě dohody by se mohly stát cestami k široké regionální obchodní dohodě v Asii a zemích kolem Tichého oceánu, takzvané Zóně volného obchodu Asie a Tichomoří (FTAAP), uvádí se v prohlášení APEC.