Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu české ekonomiky

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z červencových 2,2 procenta. Pro příští rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. Vyplývá to ze zveřejněné makroekonomické predikce ministerstva financí. Loni ekonomika rostla o 4,5 procenta.

Důvodem zlepšení odhadu je podle MF velmi dobrá kondice ekonomiky ve druhém čtvrtletí, zejména výborné výsledky zahraničního obchodu. V letech 2018 a 2019 očekává ministerstvo nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila na počátku listopadu, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta.

V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta. Podle listopadové prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 2,2 procenta. Pro příští rok čeká komise růst českého HDP o 2,6 procenta a v roce 2018 o 2,7 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí zároveň očekává, že veřejné finance se dostanou do přebytku 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2018. Další rok by měl přebytek stoupnout na 0,5 procenta HDP. Pro letošní a příští rok odhaduje úřad deficit veřejných financí na 0,2 procenta HDP. Vyplývá to ze zveřejněného Fiskálního výhledu. Loni byl deficit veřejných financí 0,6 procenta, EU jej požaduje pod třemi procenty HDP.

Hlavním cílem rozpočtové strategie vlády je tak podle materiálu postupné snižování schodku státního rozpočtu ze 100 miliard navržených pro rok 2015 až na schodek 30 miliard korun v roce 2019. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) skončí ovšem letošní rozpočet přes navržený schodek 70 miliard korun v přebytku.

Česká národní banka očekává příští rok veřejné finance vyrovnané. Pro letošek ČNB počítá s deficitem 0,3 procenta a pro rok 2018 odhaduje přebytek 0,4 procenta.

Ekonom Janíčko: Zaměstnanost dál poroste (zdroj: ČT24)

Ekonom Moody´s Analytics Martin Janíčko očekává, že zaměstnanost poroste i v příštím roce, ale stále pomaleji, protože se již přibližujeme plné zaměstnanosti. Tento vývoj by se měl projevit také v růstu mezd. Stoupat by měla rovněž spotřeba domácností i investice. 

Letošní odhad růstu o 2,4 procenta považuje ekonom za konzervativní. Stejný názor má i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Poukázal však na to, že podle fiskálního výhledu budou veřejné finance v roce 2017 hospodařit jen s mírným schodkem a počínaje rokem 2018 by celkové saldo mělo být přebytkové a poměr veřejného dluhu vůči HDP bude dál klesat. 

Jáč také zmínil, že prognóza ČNB i prognóza ministerstva financí vnímají jako klíčovou součást růstu české ekonomiky zvyšování spotřeby domácností. Předpokládají také pozitivní obrat na straně investičních výdajů (hrubá tvorba fixního kapitálu) v roce 2017, kdy se investiční výdaje vrátí k růstu v souvislosti se silnějším přítokem prostředků z evropských fondů.