Berní úřad letos kvůli daňovému přiznání potrestal desetkrát víc živnostníků

Události ČT: Berní úřad letos kvůli daňovému přiznání potrestal desetkrát víc živnostníků (zdroj: ČT24)

Za nesprávně podané daňové přiznání potrestal letos berní úřad skoro 6 tisíc živnostníků. Ve srovnání s loňským rokem je to desetkrát tolik. Celkem úřad od ledna vyměřil pokuty za víc než 11 milionů korun. Plátci DPH a majitelé datových schránek musí používat už jen elektronickou cestu. Jinak jim hrozí sankce od dvou do 50 tisíc korun.

Někdo papírově, jiný jedině elektronicky. Řada živnostníků si svoje daňové přiznání vyřídí poštou. Kdo má ale datovou schránku nebo je plátcem daně z přidané hodnoty, musí s finančním úřadem komunikovat jen elektronicky. To ale může být pro některé problém.

„Musíme si uvědomit, že stav v České republice není o tom, že všichni tady leží na počítačích a hrají si s počítačem, to je generace dvacátníků a třicátníků. Ale živnostníci, kteří začali a bylo jim 40 či 45, tak teď jim je 65 a už se odmítají zabývat počítačem,“ podotknul předseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Přibývá elektronických přiznání. Mění se i počet uložených pokut

Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové se okruh poplatníků, kteří mají povinnost podávat elektronicky, postupně rozšiřuje. „Úměrně tomu se mění i počet uložených pokut,“ dodala. V období od ledna do 12. září už finanční úřady potrestaly 5724 živnostníků kvůli nesprávnému daňovému přiznání. Na pokutách je to dohromady jedenáct milionů korun.

Počet pokut za nesprávné daňové přiznání
Zdroj: ČT24

Elektronických podání za posledních šest let přibylo výrazně, skoro o osm milionů. Zatímco v roce 2010 jich na finančních úřadech evidovali zhruba milion a čtvrt, loni už to bylo devět milionů.

I majitel restaurace Stodola Ladislav Marek posílal své daňové přiznání na finanční úřad poštou. Jeho účetní už ale letos musela dokumenty také zpracovat elektronicky. Za to, že mu účetní přiznání dělá prostřednictvím internetu, si ale připlatí. „Je to práce jakoby navíc, i když je to v elektronické podobě, takže si to nechá zaplatit. Třeba malou částkou, ale nechá. Částky se pak sčítají, jsou tam další povinná hlášení,“ zmínil. 

  • Daňové přiznání bylo třeba letos odevzdat do pátku 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce byl termín do 1. července. Celkem Finanční správa čekala letos okolo 2,1 milionu přiznání, přibližně stejně jako loni.