Volkswagen si v červnu vedl dobře, odbyt mu rostl zvláště v Číně

Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil v červnu odbyt osobních aut své stejnojmenné značky o 4,7 procenta na 492 800 vozů. Za celé první pololetí tak dodala největší evropská automobilka zákazníkům celosvětově 2,93 milionu vozů své hlavní značky Volkswagen, o 0,7 procenta méně než před rokem. Odbyt v Číně byl ovšem rekordní.

Na červnovém odbytu Volkswagenu (VW) se podílel „zejména stabilní výkon v Evropě a solidní výsledky v Číně“, uvedl člen představenstva značky Volkswagen zodpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann. Podmínky na hlavních trzích byly podle něj ovšem náročné.

V Evropě automobilka dodala o 0,1 procenta více volkswagenů než před rokem. Velký podíl měl na tom především odbyt ve střední a východní Evropě, kde se zvýšil o 8,8 procenta. V Rusku naopak odbyt o více než osm procent klesl. Pokles odbytu o více než jedno procento automobilka zaznamenala také na domácím trhu v Německu.

Odbyt se snížil také v Severní Americe, přičemž ve Spojených státech se v červnu propadl o 21,8 procenta na 23 800 aut. Za celé první pololetí tam automobilka dodala distributorům o 14,6 procenta méně těchto aut než před rokem.

V Číně Volkswagen rekordně prodával

Německý koncern se v USA i dalších zemích světa potýká s následky rozsáhlého skandálu kolem měření emisí. V červnu v USA přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v této zemi zaplatí až 15,3 miliardy dolarů.

V Číně, což je nejdůležitější trh Volkswagenu, se odbyt v červnu meziročně zvýšil téměř o 24 procent. Za prvních šest měsíců roku tam firma dodala 1,39 milionu aut této značky, což je nový rekord.