Nezaměstnanost klesla, Česko je na tom nejlépe v rámci celé EU

Nezaměstnanost v České republice (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 5,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Bez práce bylo 394 789 lidí, nejméně od ledna 2009. Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce naopak vzrostl na 129 054, což bylo nejvíc od října 2008, oznámil Úřad práce. Loni v květnu činil podíl nezaměstnaných 6,4 procenta a práci nemělo zhruba 465 700 lidí. Nezaměstnanost v Česku bude podle analytiků díky dobrému vývoji ekonomiky klesat i v dalších měsících. Česko je nyní premiantem v rámci evropské osmadvacítky.

Uvedený pokles nezaměstnanosti je však do velké míry podle analytiků spojen s nástupem tradičních sezonních prací. Bez tohoto vlivu by míra nezaměstnanosti, tak jako v dubnu, již stagnovala.

„Údaje z trhu práce jsou nicméně nadále příznivé a průměrný podíl nezaměstnaných osob by měl v letošním roce klesnout k 5,6 procenta, tedy téměř o jeden procentní bod pod hodnotu minulého roku,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Tématu se věnoval také pořad Devadesátka, jeho hostem byl náměstek sekce pro zaměstnanost při ministerstvu práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

Tuzemský trh práce je nyní na pozitivní vlně, vyvolané růstem české ekonomiky. Tato pozitivní vlna se projevuje nejen v poklesu nezaměstnanosti, ale také v silnějším růstu mezd a pracovních příležitostí v české ekonomice.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a doznívající nástup jarních sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu,“ říká generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

V následujících měsících budou zaměstnavatelé podle úřadu nabírat další pracovníky, a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností ještě klesat.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Na druhou stranu se již v určitých oborech začíná projevovat nedostatek vhodné pracovní síly. Pokles míry nezaměstnanosti tak již nebude podle Seidlera natolik rychlý, jako byl v posledních dvou letech.

„Nízká míra nezaměstnanosti by se však měla začít projevovat v rychlejší dynamice mezd, která by měla letos zrychlit o 4 procenta, čemuž nasvědčuje i 4,4% růst mezd v 1. čtvrtletí tohoto roku,“ dodává.

Počet uchazečů a volných pracovních míst
Zdroj: MPSV

V mezinárodním srovnání nemá podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka nižší míru nezaměstnanosti v EU žádná jiná země.

Například míra nezaměstnanosti mladých je poloviční v porovnání s unijním průměrem. Za ta čísla mohu jen gratulovat.
Marrianne Thyssenová
eurokomisařka pro zaměstnanost, sociální záležitosti a pracovní mobilitu

Podle hlavního ekonoma Monety Money Bank Petra Gapky jsou na tom nicméně ostatní evropské státy s nezaměstnaností podobně jako Česko. „S tím, jak se zlepšuje ekonomická kondice celé Evropy, zlepšuje se i trh práce a klesá nezaměstnanost. Díky pružnosti českého trhu práce jsme na tom ale lépe než ostatní státy osmadvacítky,“ říká Gapko.

Nezaměstnanost klesá všude, podívejte se v galerii, jak je na tom váš okres

Ekonomika také pokračuje v tvorbě dalších volných míst, kterých je více o 4,7 tisíce než v dubnu a o necelých 40 tisíc více než před rokem. Sezonně očištěný ukazatel ovšem dokumentuje nižší dynamiku ekonomiky, když sezonně očištěný počet volných míst poklesl o necelé dva tisíce na 120 tisíc.

„Poměr uchazečů o práci na jedno volné místo tak klesl na 3,1. V tomto ukazateli se ovšem projevuje větší regionální rozvrstvení, když tento poměr v okresu Karviná je až 14,7,“ říká ekonom Komerční banky David Kocourek. Nové pracovníky hledají zejména zaměstnavatelé ve Středočeském kraji, Praze a v kraji Moravskoslezském.

Nejnižší nezaměstnanost v zemi měly ke konci května okresy Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ, Benešov a Jičín. Naopak nejhorší situace z hlediska podílu lidí bez práce panovala na Mostecku, Karvinsku a v okrese Ústí nad Labem. Ve srovnání s dubnem ale zaznamenalo pokles nezaměstnanosti všech 77 regionů.

Plzeňskému kraji se pak v průměrné nezaměstnanosti podařilo poprvé předstihnout Prahu. Květnový výsledek kraje je 3,8 procenta, tedy o desetinu procentního bodu níže než v případě hlavního města. Plzeňský kraj už ale v minulosti dosáhl ještě lepších čísel, a to v době konjunktury v roce 2008. V květnu a červnu 2008 činil podíl nezaměstnaných 2,9 procenta, v listopadu téhož roku 3,5 procenta, o měsíc později už dosáhl čtyř procent.

Průměrná roční nezaměstnanost v ČR v minulých letech
Zdroj: MPSV

Člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník upozorňuje, že zde stále může existovat územní fragmentace a že příslušné úřady práce zajímá spíš jejich oblast. „Z hlediska aktivní politiky zaměstnanosti, ale tady jsem spíš vzdálenější pozorovatel, bych možná doporučil daleko větší kontinuitu mezi jednotlivými regionálními nebo okresními úřady práce,“ uvedl.

Podle náměstka sekce pro zaměstnanost ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Vaňáska je to oblast, kde se vždycky mohou úřady zlepšit. „Je jasné, že dnes můžeme mít regionálně na jedné straně možná dostatek uchazečů, na druhé straně nedostatek vhodných pracovních míst. Je potřeba se dívat nejenom mezi okresy, ale i kraji. V případě, že vzniknou náklady na dojíždění, jsme připraveni takové náklady pomoci uhradit,“ tvrdí.

Nabídek brigád je dost

Z květnových statistik vyplývá dobrá zpráva i pro zájemce o brigády. Zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím úřadů práce v rámci krátkodobých pracovních poměrů téměř osm set pozic. Většina firem ale hledá brigádníky spíš prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

Brigád každým rokem přibývá. Řekla bych, že nás to dost překvapuje, ale zaměstnavatelé zřejmě brigádami vykrývají i chybějící pracovníky na normální stálé pozice.
Jaroslava Rezlerová
generální ředitelka Manpower Group

Brigádníků je momentálně na trhu málo. Některé firmy začínají navyšovat odměny, například číšník v Praze si vydělá o čtvrtinu víc než loni. Podle ředitele digitálních a tištěných produktů Annonce Michaela Matyáše musí firmy poptávat pracovníky déle. „Dřív stačil týden a měli zaměstnanců, kolik potřebují,“ dodal. Najímáním brigádníků teď firmy přitom řeší i nedostatek kvalifikovaných lidí na trhu práce.