Za dojíždění do práce až 3500 navíc. Úřad práce začne vyplácet „dopravné“

Hned v pěti krajích začnou od dubna úřady práce poskytovat příspěvky na dojíždění za prací. Podpora se týká lidí z Ústeckého, Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Požádat o příspěvek ale mohou i lidé, kteří přišli o zaměstnání při hromadném propouštění. Výše příspěvku se bude lišit podle vzdálenosti, měsíčně může jít o 1000 až 3500 korun.

  • musí obsahovat datum nástupu a adresu pracoviště
  • na začátku musí být s žádostí předložena pracovní smlouva, každý další měsíc pak výplatní páska

„O příspěvek mohou požádat lidé, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle jak 12 měsíců,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Příspěvek bude pro lidi, kteří vydělávají méně, než je průměrná mzda. Dávku člověk dostane tehdy, pokud si najde práci na dobu neurčitou. Podporu mu ale úřad vyplatí i v případě, že místo bude mít na dobu určitou, a to delší než rok.

Úřady nebudou příspěvek poskytovat na dojíždění za prací do ciziny, výjimkou je Moravskoslezský kraj.

Je třeba říct, že se jedná o příspěvek na podporu regionální mobility v rámci České republiky.
Kateřina Beránková
tisková mluvčí Úřadu práce ČR

Výše příspěvku bude ovlivněná dojezdovou vzdáleností. „Pokud člověk dojíždí do práce méně jak 10 kilometrů, na příspěvek nemá právo. Výjimku tvoří pouze ten fakt, pokud na místě neexistuje veřejná doprava,“ popsala Beránková. Na dojíždění od deseti do 25 kilometrů by člověk mohl získat 1500 korun měsíčně, na cestu od 25 do 50 kilometrů 2500 korun a na trasu delší než 50 kilometrů 3500 korun.

Beránková: Příspěvek na dojíždění může být až 3500 (zdroj: ČT24)

Dávku lze využít na jízdu autem i na dojíždění. „Zaplatit lze z příspěvku také náklady spojené s ubytováním. Mnohdy totiž lidé, kteří dojíždějí za prací, musí ve městě, kde pracují, zůstat,“ vysvětlila mluvčí a dodala, že počet lidí, kteří by se mohli do pilotního projektu zapojit, je kolem 2500 lidí. Maximální doba poskytování příspěvků je dvanáct měsíců.

Projekt se bude týkat pěti krajů. „Při jejich výběru hrála hlavní roli situace na trhu práce, podíl nezaměstnaných a volných pracovních míst,“ řekla Beránková. Rozšíření projektu do jiných krajů zatím plánováno není. Úřad práce se bude rozhodovat podle toho, jak dopadne pilotní projekt a jaký bude mít dopad.

Více než polovina Čechů se kvůli práci nepřestěhuje

Ministerstvo práce seznámilo vládu se záměrem zavést tuto dávku loni v říjnu. Uvedlo tehdy, že se při přidělení zohlední podíl nezaměstnaných, složení pracovních míst v regionu, počet uchazečů na volné pozice či možnost dopravy do míst, kam bude člověk dojíždět. Podle Beránkové finance poputují ze státního rozpočtu.

Kvůli práci se není ochotno přestěhovat víc než 56 procent obyvatel Česka. Firmy nedostatek pracovníků řeší pak často zaměstnáváním cizinců, kterým stěhování nevadí, například z Polska nebo Ukrajiny.