ČNB vynaložila na oslabování koruny 11 miliard

Seidler: V minulém roce musela ČNB intervenovat v řádu stovek miliard korun (zdroj: ČT24)

Česká národní banka v dubnu na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně za necelých 11 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila. Podle analytiků to ukazuje, že centrální banka nečelí výraznému tlaku na posilování koruny. Nemusí tak nyní zvažovat případné zavedení záporných úrokových sazeb nebo další oslabení koruny.

Bankovní rada ČNB na počátku května uvedla, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. I samotná nová prognóza centrální banky počítá se stejným termínem, zatímco předchozí prognóza uváděla konec roku 2016.

Aktuální data podle analytiků ukazují, že centrální banka nečelí výraznému tlaku na posilování koruny. „ČNB nemusí díky tomu zvažovat snížení svých úroků do záporných hodnot,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Dubnový objem intervencí není nijak velký i podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala. „Neočekáváme proto znovuotevření vážné debaty o zavedení záporných sazeb. Ty očekáváme až v době exitu (ukončení intervencí – pozn. red.), který předpokládáme ve třetím čtvrtletí příštího roku,“ řekl.

Léto bude poklidné, říkají analytici

Oslabování koruny a obchodování ČNB se dá podle analytika ČSOB Petra Dufka hodnotit z pohledu dalších možných kroků centrální banky jako neutrální. „ČNB sice čas od času koketuje s myšlenkou záporných úrokových sazeb, avšak k tomu by ji přiměla mnohem větší potřeba intervenovat než aktuálních několik set milionů,“ popsal a dodal, že by neměla být na pořadu dne ani debata o možném dalším oslabení koruny. „Proto se zdá jako nejpravděpodobnější variantou poklidné léto s občasnými drobnými zásahy, nicméně nic fundamentálně dramatického.“

Hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že objem aktivních intervencí ČNB je letos zatím slabší, než se očekávalo. „Vzhledem k dobrému výkonu tuzemské ekonomiky a pokračujícím značným přebytkům zahraničního obchodu, který má našlápnuto k rekordnímu roku, lze čekat zesilující tlak na zhodnocení koruny a tím i intenzivnější aktivitu ČNB v oblasti aktivní intervence v nadcházejících měsících,“ vysvětlil.

  • Centrální banka zahájila intervence v 7. listopadu 2013, kdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun.  Předtím naposledy banka intervenovala v roce 2002. Kurz měny se před zákrokem pohyboval kolem 25,50 Kč/EUR, ČNB se rozhodla držet jej pomocí intervencí u hladiny 27 Kč/EUR.
  • Další intervence přišla v červenci 2015, kdy ČNB nakoupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. 
  • Poté v srpnu nakoupila eura asi za 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. 
  • V říjnu 2015 banka intervence na trhu neprováděla, v listopadu pak za zhruba 10 miliard korun, v prosinci za 42 miliard korun.
  • V lednu 2016 ČNB  intervenovala za více než 58 miliard korun.
  • Únorové intervence byly v hodnotě přesahující 16,8 miliardy korun. Za to v březnu ČNB neoslabovala korunu vůbec. 
  • V dubnu se Česká národní banka rozhodla intervenovat pouze 11 miliardami korun.