Nezaměstnanost klesla v březnu na dvacetileté minimum. Česko je v Unii na špičce

Míra nezaměstnanosti v Česku klesla v březnu na 4,1 procenta, naposledy byla nižší v roce 1996. Česko tak mělo nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Informoval o tom Český statistický úřad, který používá jinou metodiku než Úřad práce ČR.  Podle Úřadu práce březnová nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta a počet lidí bez práce byl nejnižší od roku 2008.

Nezaměstnanost podle statistických dat klesla meziročně o 1,6 procentního bodu. Nižší nebyla ani v předkrizovém roce 2008, kdy se pohybovala v rozpětí od 4,3 do 4,7 procenta. 

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla v březnu 3,5 procenta a byla nejnižší od roku 2008. Míra nezaměstnanosti žen klesla na 4,9 procenta, naposledy byla níž v roce 1996.

Hlavní ekonom Deloitte ČR David Marek zároveň na Twitteru uvedl, že v březnu byla v Česku nejnižší nezaměstnanost v rámci celé Evropské unie. Až za ním bylo Německo (4,2 procenta) a Malta (4,7 procenta). Na opačné straně žebříčku stály Chorvatsko (14,9), Španělsko (20,4) a Řecko (24,4 - lednový údaj). 

ČSÚ zveřejňuje obecnou míru nezaměstnanosti 15letých až 64letých lidí, která je podílem nezaměstnaných k pracovní síle, tedy součtu zaměstnaných a nezaměstnaných.

Úřad práce uvádí podíl nezaměstnaných osob, tedy počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku.

Dosažitelný je přitom podle ÚP ČR takový uchazeč o zaměstnání, který nemá objektivní překážku pro přijetí zaměstnání a může bezprostředně nastoupit.

Nejde například o člověka uznaného dočasně neschopným práce, osobu na mateřské nebo rodičovské dovolené, účastníka rekvalifikačního kurzu nebo člověka ve vazbě (do šesti měsíců).

Situace v Evropské unii se zlepšila

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii klesla v březnu na 8,8 procenta, což je nejnižší hodnota od dubna 2009. V eurozóně se míra nezaměstnanosti podle statistického úřadu Eurostat snížila na 10,2 procenta, což je nejnižší úroveň od srpna 2011. 

Počet nezaměstnaných v EU se v březnu snížil o čtvrt milionu na 21,419 milionu. V eurozóně se počet lidí bez práce snížil o zhruba 226 tisíc na 16,4 milionu.