Nezaměstnanost klesla také v březnu. Analytici čekají příznivý vývoj po celý rok

Události: Nezaměstnanost v březnu opět klesla (zdroj: ČT24)

Březnová nezaměstnanost klesla v Česku na  6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Uchazečů o práci bylo 443 109, tedy o 18 145 méně než v únoru. Oznámil to Úřad práce (ÚP ČR). Dotázaní analytici čekají, že díky dobrému výkonu ekonomiky bude příznivý vývoj pokračovat po celý letošní rok. Nejméně lidí bez práce bylo tradičně v Praze - nejvíce v Ústeckém kraji. V rámci Evropské unie má Česko jednu z nejnižších nezaměstnaností - podle únorových čísel bylo na druhém místě za Německem.

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler uvedl, že ačkoli v březnu již začíná tradičně podíl nezaměstnaných osob po odeznění zimních měsíců klesat, za uvedeným vývojem je i stále příznivý ekonomický vývoj tuzemské ekonomiky. 

Březnový podíl nezaměstnaných osob ve výši 6,1 procenta je meziročně o více než jeden procentní bod nižší, což dokazuje velmi příznivý vývoj na trhu práce v posledním roce.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

Seidler odhaduje, že obdobný vývoj by měl v letošním roce pokračovat a podíl nezaměstnaných by měl klesnout k 5,6 procenta. Na druhou stranu se již v určitých oborech začíná projevovat nedostatek vhodné pracovní síly a pokles podílu nezaměstnaných osob tak již nebude natolik rychlý, jako byl v posledních dvou letech, uvedl analytik.

Přiznivý vývoj v následujících měsících očekává i ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Už v dubnu by měl podle něho podíl nezaměstnaných spadnout pod 6 procent a na podzim dokonce pod 5 procent. Přičítá to růstu české ekonomiky, kterou táhne spotřeba domácností. 

I zahraniční vývoj by měl zůstat příznivý a podporovat české exporty, uvedl ekonom. Zaměstnavatelé ale mohou narážet na dlouhodobý problém české ekonomiky, což je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Firmy proto budou muset zvedat mzdy – letos očekáváme jejich růst o 3,6 procenta, sdělil Dřímal.

Firmy investují do rozvoje

Také generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková zdůraznila, že stále roste počet volných pracovních míst. Bylo jich 117 335, tedy nejlepší březnová hodnota od roku 2008. „Tolik neobsazených pracovních míst svědčí o tom, že zkrátka není dobře využíván lidský potenciál,“ dodává člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník.

„Zaznamenáváme ochotu zaměstnavatelů investovat do rozvoje. Firmy rozšiřují své stávající provozy nebo budují nové. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a rozjíždějí se sezónní práce. V následujících měsících tak nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě klesne,“ shrnula Sadílková.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 3,8 uchazeče. Loni v březnu to bylo 6,9 uchazeče.

Řada regionů podle ÚP ČR hlásí nárůst poptávky po sezónních pracovnících ve stavebnictví, v zemědělství (například sklizeň ovoce a zeleniny), pohostinství, turistickém ruchu, ve službách či v lázeňství. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce. Hlavní nástup těchto činností očekává úřad v dubnu.

Při jednání  Bankovní rady České národní banky koncem března zaznělo, že ačkoli je růst průměrných mezd proti očekávání nižší, růst zaměstnanosti je naopak vyšší, takže celkový objem vyplacených mezd roste v souladu s prognózou ČNB. 

Příznivá vlna zasáhla celou republiku

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 regionů. Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí 4,1 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to devět procent. Mezi okresy je nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku a Praze-východ (shodně 2,5 procenta), nejvyšší pak na Mostecku (11,4 procenta) a na Bruntálsku (10,9 procenta).

Z údajů úřadů práce vyplývá, že i v březnu pokračovala tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obor. Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance. 

Vývoj nezaměstnanost
Zdroj: MPSV

Třetina nezaměstnaných jsou lidé nad 50 let

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v březnu 41,7 roku. Mezi evidovanými převažovali lidé nad 50 let, tvořili 32 procent z celkového počtu uchazečů.

Na konci března evidoval ÚP ČR přes dvacet tisíc mladých lidí bez práce. Jejich počet klesl meziměsíčně o 587 a meziročně pak o 5 056 osob. Na celkové nezaměstnanosti se v březnu podíleli 4,5 procenty, což byl v meziročním srovnání mírný pokles (z 4,8 procenta). 

Analytik GE Money Bank Petr Gapko uvedl, že českou ekonomiku stále táhne dopředu průmysl, který také vytváří více nových pracovních míst. Příznivou roli hrají i sezónní faktory. Podotkl však, že hůře se shání práce zejména v odvětvích, která jsou v útlumu - takovým odvětvím je například hornictví.