Michelin poslal do Česka třetí hvězdu. Získal ji pražský Field

Prestižní ocenění gastronomického průvodce nově získal pražský podnik Field Restaurant pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka. Je to třetí hvězda pro tuzemskou gastronomii - ocenění si totiž i tentokrát udržely restaurace Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Všechny tři tak nyní mají po jedné hvězdičce.

Podnik La Degustation vede šéfkuchař Oldřich Sahajdák, zatímco v Alcronu je to Roman Paulus. Obě restaurace si navíc hvězdu Michelin drží už čtvrtý rok po sobě.

Letos se k nim přidal i Field Restaurant, který přitom vznikl teprve před dvěma roky. Podle spisovatele a gurmeta Vladimíra Poštulky to ale není nic neobvyklého. Michelinskou hvězdu totiž dostávají i podniky, které otevřely třeba před půl rokem. „Největší síla Fieldu je v modernosti a v jednoduchosti,“ dodává Poštulka.

Field je výjimečný především tím, že se tam vaří moderně.
Vladimír Poštulka
spisovatel a gurmet

Michelin ale nerozdává pouze hvězdičky, ale třeba i ocenění Bib Gourmand, které je určené pro cenově dostupnější podniky. To letos obdržela i česká restaurace Maso a Kobliha. Ve všech případech jde o pražské podniky, protože Michelin se prozatím soustředí pouze na hlavní město.

Celkem bylo letos oceněno 68 podniků, z toho pět restaurací z Francie, Dánska, Německa a Norska dostalo maximální možný počet tří hvězdiček.

Gurmet Poštulka: Praha má na to, aby získala víc michelinských hvězd (zdroj: ČT24)