Ropa zamířila k dvanáctiletým minimům, Brent prolomil 29 dolarů

Pád cen ropy pokračuje, ceny dosáhly dvanáctiletého minima (zdroj: ČT24)

Ceny ropy na světových trzích obnovily propad, sestoupily na nová minima za 12 let a ztrácejí už třetím týdnem po sobě. Oba hlavní typy suroviny, tedy Brent a WTI, jsou již pod 30 dolary za barel, Brent se přechodně dostal až pod 29 dolarů.

Severomořská ropa Brent v podvečer ztrácela přibližně 6,5 procenta a prodávala se za zhruba 28,90 dolaru za barel. Ocitla se tak na novém minimu od února 2004. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela přes šest procent na 29,20 dolaru.

Trh nyní srážejí vyhlídky na brzké zrušení sankcí proti Íránu. Teherán měl omezit svůj jaderný program v souladu s dohodou se světovými mocnostmi. Pokud to inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) potvrdí, umožní zrušit obchodní sankce vůči Íránu, který tak bude moci podstatně zvýšit export ropy.

Teherán sdělil, že jeho vývoz během šesti měsíců od zrušení sankcí vzroste o milion barelů denně. Už nyní je vývoz z Íránu na devítiměsíčním maximu 1,10 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters. „Dva a půl milionu barelů ropy za den je poměrně vysoké množství na už i tak přesycený trh, který nyní sledujeme pod třiceti dolary za barel,“ zmínil analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Nadprodukce ropy a obavy z čínského zpomalení

Od začátku roku se ceny ropy snížily už asi o 20 procent. Trh sráží přetrvávající nadprodukce a rostoucí obavy z dalšího zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky, což by poptávku ještě více omezilo. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) už přes rok odmítá podpořit ceny omezením těžby a někteří její členové dodávky suroviny na trh dál zvyšují. Za poslední rok a půl se ceny ropy snížily už o více než 70 procent.

Francouzská banka BNP Paribas se připojila k finančním institucím, které v poslední době snížily odhad vývoje cen ropy na letošní rok. Analytici BNP Paribas nyní očekávají průměrnou cenu Brentu v letošním roce kolem 37 dolarů za barel, namísto původně odhadovaných 54 dolarů. K nejpesimističtějším bankám patří Standard Chartered, která předpověděla, že ceny by mohly spadnout až k deseti dolarům za barel.

Analytici, které oslovila ČTK, se shodují, že neustále klesající cena ropy na světových trzích dál zlevní pohonné hmoty v Česku, propad cen však nebude tak markantní jako v předcházejícím období.