Za stavbu z českého dřeva by mohla být nižší daň, plánuje Jurečka

Čeští stavaři by měli podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) více využívat dřevo vykácené v českých lesích. Uvedl to pro Lidové noviny. Resort proto plánuje změnit stavební zákon a motivovat lidi i firmy k tomu, aby využívali právě české dřevo. Stát by na oplátku nabízel třeba daňové úlevy. Cílem je, aby podíl dřevostaveb dosáhl dvaceti procent, teď je to několikanásobně méně.

Zákon by chtělo ministerstvo změnit tak, aby už nebyla jediným kritériem pouze cena. Zohlednit by se tak mohla například energetická náročnost nebo uhlíková stopa a v tom by mělo výhodu právě dřevo.

„Chceme to dělat v rámci veřejných zakázek. Na budovy nebo mosty se díky tomu využije více dřeva než dosud. Dáme mu přidanou hodnotu v rámci stavebnictví,“ řekl Lidovým novinám ministrův náměstek Patrik Mlynář, který má ve své gesci právě lesní hospodářství.

Klíčová je motivace

Pokud bude zakázku vypisovat obec, ministerstvo nebo podnik se státním podílem, budou podle listu ke stavění ze dřeva vybízeni. Motivací soukromých investorů by pak mohly být daňové úlevy nebo dotační výzvy.

Samotné ministerstvo zemědělství nyní jednu dřevostavbu plánuje – nové sídlo Lesů ČR v Hradci Králové. Resort v souvislostí s tím upozorňuje na české normy, které jsou v případě staveb ze dřeva mnohem přísnější než za hranicemi. V Česku může mít dřevostavba maximálně tři patra, v Londýně se ale staví i desetipatrové domy.