ČEZ založí dceřiné společnosti kvůli dostavbě jaderných elektráren

Představenstvo polostátní firmy ČEZ rozhodlo, že kvůli plánované dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany založí dvě dceřiné společnosti. Tento postup podpořili už dříve premiér Bohuslav Sobotka i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„V návaznosti na Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky bylo představenstvem definitivně rozhodnuto, že vyčleníme tyto projekty do samostatných dceřiných společností,“ řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Důvodem je mimo jiné to, že samostatné dceřiné společnosti mohou lépe hledat partnery pro dostavbu obou elektráren. „Projekty jaderných elektráren budou do firem teprve vloženy,“ dodal.

„V těchto firmách mohou být soustředěny veškeré aktivity, které se budou týkat případné výstavby nových bloků, takže to bude mnohem transparentnější,“ uvedl analytik Petr Hlinomaz z BH Securities. Navíc podle něj toto řešení umožňuje velkou variabilitu jak v otázce financování, tak v míře spoluúčasti na výsledcích.

Podle analytika J&T Banky Michala Šnobra je založení firem nepochybně krok k tomu, aby mohl ČEZ hledat partnera. „Tím může být dodavatel technologie, ale i český stát,“ konstatuje. Nejpravděpodobnějším kandidátem se podle Šnobra jeví nyní ruský Rossatom, který podobný model uplatil už v Maďarsku.  A dodává, že dnes se výstavba jaderné elektrárny neobejde bez garancí státu. „Buď to budou vždy nakonec financovat spotřebitelé energií v Česku, či daňoví poplatníci,“ říká.

Vláda s další výstavbou počítá

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který vláda schválila v červnu, počítá s výstavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Stále přitom zbývá dořešit, jak výstavbu financovat. „Na nějaký tendr nedojde dřív než v příštím roce, protože tento rok je toho ještě mnoho co udělat a aktuální otázka prodloužení funkčnosti prvního bloku reaktoru v Dukovanech má prim,“ zmínil Hlinomaz.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba v září zmínil, že na schválený jaderný akční plán bude navazovat předložení studie, která už bude obsahovat konkrétní způsob výstavby nových jaderných bloků v Česku. Podle ministerstva by měla být předložena do konce příštího roku. Mluvčí dodal, že obsahem studie by měl být i vybraný model stavby nových bloků a další nutné kroky pro zajištění výstavby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výstavba každého bloku by mohla stát zhruba 150 miliard korun

Předchozí tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín zrušil ČEZ loni v dubnu. Hlavním důvodem bylo, že stát neposkytl na stavbu garance. Stavba nových bloků měla být podle původních plánů dokončena v roce 2025 a odhady nákladů se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun. Podle generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše bude výstavba každého nového jaderného bloku v ČR stát řádově 120 až 150 miliard korun.

Z jaderných zdrojů pochází asi třetina vyrobené elektřiny v Česku. Podle Státní energetické koncepce se má podíl jádra do budoucna zvyšovat. V roce 2050 má jádro zajišťovat polovinu vyrobené elektřiny v ČR.