„Tatranský tygr“ rekordně rostl, i díky cigaretám

Bratislava - Slovenská ekonomika rostla v posledním čtvrtletí loňského roku rekordním tempem 14,1 procenta. To je více než rostla například Čína. Za celý loňský rok HDP podle odhadů statistiků stouplo o 10,3 procenta. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zpomalení růstu na 8,9 procenta z 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Díky zachování vysoké růstové hodnoty se Slovensko udrželo i nadále ve skupině nejrychleji rostoucích zemí Evropské unie.

Slovensko je už delší čas považováno za ekonomického tygra středoevropského prostoru, současně je ale malou ekonomikou a výrobní impulz může znamenat statistický skokový růst. „I když vezmeme v potaz jednorázové faktory jako předzásobení cigaretami z důvodu daňových, pořád jde o impozantní číslo,“ uvedl ve Studiu ČT 24 analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. Podle Bureše je ekonomický růst jendoznačně zásluhou zatraktivnění Slovenska pro investory zařízeného minulou vládou. „Ta současná nic nepokazila,“ myslí si Bureš. 

Rychlé zvyšování hrubého domácího produktu souviselo podle slovenského statistického úřadu s mimořádným zvýšením výběru ze spotřební daně a DPH. Výrazně také napomohl očekávaný růst průmyslové výroby, zejména strojů elektrických zařízení a dopravních prostředků.

Letošní růst slovenského HDP navázal na rychlé zvyšování produktu v roce 2006, které meziročně dosáhlo hodnoty 8,3 procenta. Letošní růst ho ale o dvě procenta překonal a převzal tak pozici nejrychlejšího posunu v celé historii Slovenské republiky.