Maďarští poslanci zvedli ruce pro znárodnění soukromých důchodů

Budapešť - Maďarští poslanci dle očekávání schválili zásadní změnu penzijního systému, a podpořili tak ultimátum kabinetu Viktora Orbána. Maďaři buď od ledna převedou peníze ze soukromých penzijních fondů do státního, nebo v budoucnu přijdou přibližně o sedmdesát procent důchodu. O reformě se tak často mluví jako o znárodnění úspor, kterým chce maďarská vláda snížit státní dluh. Ekonomové nicméně varují, že dlouhodobou stabilitu to maďarskému rozpočtu nepřinese.

Maďarsko bere zpět svou penzijní reformu z roku 1997. Pro tento radikální krok se v pondělí vyslovilo 250 poslanců. 58 bylo proti, 43 se hlasování zdrželo. Zásadní obrat kurzu se dotkne asi tří milionů Maďarů. Na jejich soukromých penzijních účtech leží v přepočtu asi 270 miliard korun, ke kterým se chce vláda dostat a snížit o ně státní dluh. Hrozí střadatelům tím, že pokud peníze nepřevedou, penze, vypočítávané z příjmů po lednu 2011, budou mít o tři čtvrtiny nižší.

„Osobně se domnívám, že převážná většina klientů soukromých penzijních fondů, kteří myslí logicky a rozumně, dojde k závěru, že nechce ztratit 70 procent svých budoucích penzí, takže nezůstane v soukromém penzijním systému.“

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Proti reformě se už postavila tamní asociace soukromých penzijních fondů Stabilitas. Po ústavním soudu chce, aby všechna rozhodnutí vlády a parlamentu v této oblasti zrušil, a chystá se obrátit i na štrasburský soud pro lidská práva.

Na odpor se staví i sami Maďaři. V neděli proti Orbánově vládě proběhla největší demonstrace od letošního jara. Premiér se snaží všechny uklidnit svou facebookovou kampaní, ve které prohlašuje, že jsou soukromé fondy vysoce rizikové.

Ekonomové: Přístup maďarského kabinetu je krátkozraký

Postup maďarské vlády se moc nezamlouvá ani ekonomům. V příštím roce sice zestátnění penzí v soukromých fondech pomůže srazit deficit pod 3 procenta HDP, zásadní reformy, které by ekonomiku nastartovaly ale stále chybí, a tak se Maďarsku v dalších letech valně nejspíš nepovede.

„I když se pro rok 2011 očekává, že se deficit země sníží k 2,9 procentům HDP, dosáhne se toho prostřednictvím nesčetných krátkodobých opatření. To znamená, že rozpočet bude po roce 2012 neudržitelný,“ varoval Peter Attard Montalto z londýnské pobočky Nomury.

Přístup maďarské vlády je v Evropě naprostou raritou. Srovnání najdeme snad jen v Argentině, která ještě před bankrotem v roce 2001 znárodnila ze soukromých důchodových účtů přes tři miliardy dolarů a před dvěma lety je pak znárodnila úplně.

Vydáno pod