Číňani se nezaleknou ani kopií klavíru Petrof

Hradec Králové - Čínské firmy padělají klavíry z Hradce Králové, jak na veletrhu v Šanghaji zjistili zástupci továrny Petrof. Čínský výrobce Duke zcela okopíroval hradecký model a vystavil ho pod svou značkou. Zprvu nařčení odmítal, nakonec se přiznal, ovšem pokutu nikdy nezaplatil. Nejedná se přitom o první ani poslední případ kopírování. Výrobci klavírů se už smiřují s tím, že útoky padělatelů budou pokračovat.

V Evropě neznámá čínská firma Duke se nakonec přiznala, že vyrobila dva padělky. Skutečný počet však těžko někdo zjistí. Kopírovala podle snímků české firmy na internetu. „První bylo pobouření a roztrpčení, že někdo dokáže takto jednat bez skorpulí,“ říká ředitel vývoje a výzkumu firmy Petrof Ivan Vaculík.

Petrof se od Číňanů kompenzace nedočkal

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Hradecká firma poté žádala zákaz výroby padělků v Číně a odškodné 100 tisíc eur. „Dopadlo to tak, že zastavili výrobu, ale 100 tisíc euro jsme nikdy nedostali,“ vysvětlila jednatelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová-Petrofová.

Asijské firmy dál kopírují i části klavírů. Petrof se snaží původ nástroje chránit, například hologramy s čísly i průvodními doklady. „Když otevřeme víko, v rámu je umístěno opusové číslo na holografické nálepce,“ dodal Vaculík.