Smlouvy s Nomurou žádný skandál neskrývají

Praha – Lidé mohou na internetových stránkách ministerstva financí prostudovat dosud utajovanou smlouvu a další právní záležitosti týkající se vyrovnání mezi českým státem a japonskou bankovní skupinou Nomura. Ani odtajnění smlouvy však zcela neodkrylo případnou dohodu mezi zástupci vlády a manažery Nomury o beztrestnosti. Podezření na takový postup vyvolalo jednání někdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého. Ten žádal milost pro manažery Nomury dokonce i u prezidenta republiky. Podle poradce ministra financí Radka Šnábla ale nic takového ve smlouvě ani nikde jinde není. Podle dokumentů díky dohodě o narovnání s Nomurou ušetřilo Česko celkem 17 miliard korun. ČR tak zaplatilo 3,6 miliardy korun, bez dohody by to ale bylo 20,6 miliardy korun.

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý o smlouvě:

„To je přesně jeden z důvodů, proč se těším, aby už odtajněna byla, protože nikdy nic takového neobsahovala.“

Na stránkách ministerstva je také zveřejněno nedávné rozhodnutí pařížského tribunálu, který se zabýval sporem státu s ČSOB. Česká republika musí podle tribunálu ČSOB zaplatit téměř dvě miliardy korun. Celkové náklady související s krachem IPB a jejím následným převodem na ČSOB činily podle ministerstva bezmála 160 miliard korun. Mezi zveřejněnými dokumenty je i kompenzační vzorec, podle kterého se vypočítalo odškodnění.

Zkrachovalá IPB měla podle londýnského tribunálu v době prodeje hodnotu několika miliard. Jenže stát ji prodal za jednu korunu ČSOB. „Arbitři v Londýně došli k závěru, že hodnota očištěné banky je 34,2 miliardy korun,“ uvádí poradce Šnábl. Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa se však reálné částky úřadům nikdy nepodaří dopátrat.

Nový vlastník s londýnským verdiktem ale dodnes nesouhlasí. „ČSOB má několik rozsudků, které naopak konstatovaly, že hodnota krachující IPB byla v momentě převzetí jednoznačně záporná nebo nulová,“ říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Za nevýhodnou smlouvu žaluje Kalousek Zemana i Tošovského

Ministr financí Miroslav Kalousek minulý týden nařídil podat trestní oznámení na členy bývalé vlády Miloše Zemana, na tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a na konkurzního správce IPB Petra Staňka. Důvodem je údajně nevýhodná smlouva státu s ČSOB o převodu IPB z roku 2000, kterou se stát vzdal kladné hodnoty IPB. Na základě této smlouvy stát nyní prohrál s ČSOB arbitráž v Paříži a musí zaplatit necelé dvě miliardy korun. Podle redaktora časopisu Týden Martina Maříka však ministrům žádné nebezpečí nehrozí. Vždy se totiž mohou odvolat na to, že vláda rozhodla jako kolektivní orgán, a individuální odpovědnost tedy nenesou.

Nomura, bývalý vlastník 46 procent akcií zkrachovalé IPB, zažalovala ČR kvůli nucené správě a prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala nejdříve 40, poté až 70 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

Smlouva s Nomurou byla tajná a výhodná

V roce 2006 Česko arbitráž s Nomurou prohrálo, výše částky však nebyla určena. V listopadu 2006 ČR podepsala s Nomurou smír. „Jsme rádi, že se nám konečně podařilo dosáhnout řešení té dlouhé kauzy, které je přijatelné pro obě strany,“ prohlásil tehdy šéf vyjednávacího týmu Nomury Sadeq Sayeed. V červnu 2008 bylo oznámeno, že ČR bance jako odškodnění kvůli prohrané arbitráži zaplatí asi 3,6 miliardy korun, které v červenci 2008 Nomuře odeslala.

Zveřejněná dohoda také vyjasnila polemiky o vynucené záruce beztrestnosti pro manažery Nomury a IPB. Pasáž z důvodové zprávy potvrzuje, že snahy uzavřít obchodní spory i za pomoci ukončení trestního stíhání existovaly. „Zastavení trestního stíhání jako součást narovnání občanskoprávních a obchodněprávních sporů není z mezinárodního hlediska ničím neobvyklým,“ uvádí dnes ministerstvo.

Nakonec se ale tehdejší ministerstvo financí pod vedením Vlastimila Tlustého v roce 2006 rozhodlo podat žádost o milost. Prezident ji ale manažerům neudělil. Před rokem však většinu manažerů v kauze IPB osvobodil Městský soud v Praze.

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý:

„Podpisem této dohody se vlastně vracíme ve všech těch sporech před vstup japonské společnosti Nomura do IPB, vlastně všechno, co se mezitím událo, je podpisem této smlouvy překonáno.“

Podle dnes odtajněných dokumentů díky dohodě o narovnání s Nomurou ušetřilo Česko celkem 17 miliard korun. Původně mělo bance zaplatit přes dvacet miliard. Nomura podle Tlustého nižší částku přijala kvůli tomu, že šlo o rychlé řešení. To dodalo oběma stranám kredit. Takové spory se totiž obvykle táhnou desítky let. Navíc měly Nomura, ČSOB i český stát v účetnictví dohadné položky za desítky miliard korun, což se špatně obhajuje jak před auditory, tak před investory. K dohodě podle Tlustého pomohla i japonská kultura, která si velice cení schopnosti dosáhnout dohody bez silového řešení.

  • ČSOB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2216/221598.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1827/182670.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2217/221625.jpg
  • Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2215/221454.jpg
Vydáno pod