Ministerstvo financí přitvrdilo v kontrolách hazardu

Praha - Ministerstvo financí v roce 2011 více než ztrojnásobilo počet zahájených správních řízení vedených vůči provozovatelům loterií. Jejich počet stoupl z předloňských 155 na 535, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bylo důvodem pro zahájení správních řízení porušení povinností vyplývajících z loterního zákona a souvisejících právních předpisů.

Stoupla i celková částka uložených pokut. Zatímco v roce 2010 činil příjem z pokut do státního rozpočtu 2,5 milionu korun, loni tato částka za uložené sankce přesáhla deset milionů korun. Z této částky jsou pokuty za 7,7 milionu pravomocně uloženy a zbývající část je před nabytím právní moci.

Nárůst správních řízení souvisí podle ministerstva s profesionalizací státního dozoru, která nastala loni v lednu na základě novely zákona o územních finančních orgánech. Zatímco v roce 2010 a předchozích letech vykonávali státní dozor zaměstnanci daňové správy většinou na částečný úvazek spolu s dalšími aktivitami, od loňska vykonává státní dozor 166 pracovníků na plný pracovní úvazek na 14 nově vzniklých odděleních státního dozoru finančních úřadů v sídlech krajů.

Tomáš Zídek, náměstek ministra financí:

„Jsem rád, že se nakonec podařilo prosadit řádné zdanění herního průmyslu. A myslím, že efekt bude jednoznačný. Všechny malé společnosti, které herny provozují ne zcela v souladu s pravidly, budou mizet.“

Sankce se neuplatňují v plné výši

Pokud má provozovotel hrací automaty bez povolení, hrozí mu sankce až 10 milionů korun. Tato pokuta ale zatím udělena nebyla. Provozovatel může přijít i o licenci, pokud hernu třikrát za sebou navštíví osoba mladší 18 let. To se ovšem velmi těžko kontroluje, dodal Zídek. 

Rozhovor s Tomášem Zídkem (zdroj: ČT24)