Z polotovarů je kdeco – třeba i jídlo v restauraci

Praha – Vyhláška ministerstva zemědělství platí sotva druhý den a už Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaznamenala pět stížností na špatně označené rozpékané housky a rohlíky. Pečivo přitom není to jediné, co ve velkém míří na pulty obchodů nikoliv čerstvé, ale připravené z polotovarů. Spotřebitelé často ani netuší, že daný výrobek není čerstvý. Rozdíl v chuti i dalších charakteristikách přitom může být podle odborníků zásadní.

Polotovarem nemusí být zrovna jen polévka nebo těstoviny s omáčkou z pytlíku. Dopředu připravená jsou mnohdy i jídla, která na to vůbec nevypadají. Ve většině českých restaurací a jídelen jsou polotovary na denním pořádku. Obvykle je z prášku kaše, bramboráky nebo sýrová omáčka. Předsmažené jsou filety nebo sýry.

Michal Duben, majitel hotelu

„Vitana vám dnes dokáže dovézt cokoliv v pytlíku.“

Dopředu připravená a zmražená už jsou i celá jídla. V restauracích jsou stále populárnější - obzvlášť tam, kde nezaplatí kvalitního kuchaře. „Zájem o ně roste. Ve tříletém srovnání je to asi patnáct procent,“ podotkl Milach Pech z firmy Bidvest, která má pod sebou například značku Nowaco. Také v obchodech polotovary směle konkurují čerstvému zboží. Sledovány jsou ale jen ty chlazené a mražené. „Podíl na těchto potravinách je stabilně okolo sedmi procent,“ uvedl Petr Křiklan ze společnosti ACNielsen, která se zabývá průzkumem trhu.

2 minuty
Jídlo z polotovarů
Zdroj: ČT24

Rozdíl se dá poznat, ale ne na první pohled

Podle odborníků spotřebitel rozdíl pozná, ale většinou ne na první pohled. „Pokud je člověk trošku vnímavý a má něco najezeno, tak polotovar, třeba od tomatové polévky vyrobené skutečně z rajčat, pozná,“ tvrdí šéfkuchař Filip Sajler.

Podle ministerstva zemědělství by měli mít ale zákazníci možnost volby a předem vědět, z čeho je jídlo vyrobeno. To ovšem zatím platí jen u pečiva. I když má podle odborníků na trhu, například v rekreačních oblastech, své místo určitě i to rozmražené z polotovaru, musí spotřebitel počítat s tím, že se od čerstvého pečiva v mnohém liší. Například druhý den si na tom rozmraženém už nepochutnáte.

„Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Rozmrazované pečivo také obsahuje různé přísady a tzv. „éčka“, která mají zajistit, aby se co nejvíce blížilo tomu čerstvému.

Pečivo
Zdroj: ČT24

Potravináři chtějí označovat i další „nečerstvé“ potraviny

Potravináři nyní požadují, aby se šlo ještě dál. Kromě pečiva by se měly označovat i další potraviny, které nejsou čerstvé. Spotřebitel by podle nich měl jasně vědět, které ryby a maso prošly zmrazením nebo byly chlazeny vodou. U ovoce a zeleniny chtějí odlišit ty sezonní.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Provizorium nemusí být problém, nebude-li dlouhé, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

Vláda Andreje Babiše (ANO) míří do rozpočtového provizoria, protože chce předělat návrh státního rozpočtu zděděný po kabinetu Petra Fialy (ODS). Hlavní ekonom Investiky Vít Hradil a redaktor ČT Petr Vašek diskutující v pořadu Události, komentáře z ekonomiky se shodli, že provizorium nemusí být zásadní problém, pokud nepotrvá dlouho. Babišova vláda se ale zřejmě nevyhne vyššímu schodku, pokud chce prosadit priority jako přesun poplatků za obnovitelné zdroje na stát nebo snížení záloh živnostníkům. Debatu moderovala Vanda Kofroňová.
před 9 hhodinami

Firmy mohou opět získat úvěr se státní zárukou

Malé a střední firmy mohou po téměř dvouleté pauze znovu získat úvěr se státní zárukou. Peníze lze využít na provozní i investiční výdaje. Ministerstvo průmyslu a obchodu na program Národní záruka vyčlenilo 578 milionů korun, což umožní poskytnout až pět miliard. Resort očekává, že si je rozdělí zhruba tisíc podnikatelů. Žádosti přijímá Národní rozvojová banka. Ta v minulosti poskytla záruky v objemu padesáti miliard korun.
20. 12. 2025

Schillerová chce stihnout legislativu k EET v příštím roce

Nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) již vytvořila na resortu pracovní skupinu pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyjádřila se tak v pořadu Týden v politice moderovaném Martinem Šnajdrem. Součástí připravovaného zákona má být také daňový balíček, který bude mimo jiné obsahovat osvobození spropitného od daní a pojistného, snížení DPH na nealko nápoje ve stravovacích službách nebo studentské a manželské slevy. Podle ministryně je reálné, aby se nezbytné legislativní změny stihly během roku 2026, zpracovaný legislativní text by chtěla mít do konce února, v říjnu by měl navázat pilotní projekt. Schillerová také znovu připustila, že schodek rozpočtu na příští rok by mohl být vyšší, než s jakým počítal návrh připravený předchozím kabinetem Petra Fialy (ODS).
20. 12. 2025

Německá armáda koupí pistole od České zbrojovky

Česká zbrojovka, výrobce ručních palných zbraní, získala zakázku u německé armády, bundeswehr si vybral její pistoli jako svou novou služební zbraň. Uherskobrodská firma informovala, že zakázku získala v mezinárodním tendru a uspěla před několika globálními konkurenty. Cenu ani rozsah zakázky neuvedla.
19. 12. 2025
Načítání...