Z polotovarů je kdeco – třeba i jídlo v restauraci

Praha – Vyhláška ministerstva zemědělství platí sotva druhý den a už Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaznamenala pět stížností na špatně označené rozpékané housky a rohlíky. Pečivo přitom není to jediné, co ve velkém míří na pulty obchodů nikoliv čerstvé, ale připravené z polotovarů. Spotřebitelé často ani netuší, že daný výrobek není čerstvý. Rozdíl v chuti i dalších charakteristikách přitom může být podle odborníků zásadní.

Polotovarem nemusí být zrovna jen polévka nebo těstoviny s omáčkou z pytlíku. Dopředu připravená jsou mnohdy i jídla, která na to vůbec nevypadají. Ve většině českých restaurací a jídelen jsou polotovary na denním pořádku. Obvykle je z prášku kaše, bramboráky nebo sýrová omáčka. Předsmažené jsou filety nebo sýry.

Michal Duben, majitel hotelu

„Vitana vám dnes dokáže dovézt cokoliv v pytlíku.“

Dopředu připravená a zmražená už jsou i celá jídla. V restauracích jsou stále populárnější - obzvlášť tam, kde nezaplatí kvalitního kuchaře. „Zájem o ně roste. Ve tříletém srovnání je to asi patnáct procent,“ podotkl Milach Pech z firmy Bidvest, která má pod sebou například značku Nowaco. Také v obchodech polotovary směle konkurují čerstvému zboží. Sledovány jsou ale jen ty chlazené a mražené. „Podíl na těchto potravinách je stabilně okolo sedmi procent,“ uvedl Petr Křiklan ze společnosti ACNielsen, která se zabývá průzkumem trhu.

Jídlo z polotovarů (zdroj: ČT24)

Rozdíl se dá poznat, ale ne na první pohled

Podle odborníků spotřebitel rozdíl pozná, ale většinou ne na první pohled. „Pokud je člověk trošku vnímavý a má něco najezeno, tak polotovar, třeba od tomatové polévky vyrobené skutečně z rajčat, pozná,“ tvrdí šéfkuchař Filip Sajler.

Podle ministerstva zemědělství by měli mít ale zákazníci možnost volby a předem vědět, z čeho je jídlo vyrobeno. To ovšem zatím platí jen u pečiva. I když má podle odborníků na trhu, například v rekreačních oblastech, své místo určitě i to rozmražené z polotovaru, musí spotřebitel počítat s tím, že se od čerstvého pečiva v mnohém liší. Například druhý den si na tom rozmraženém už nepochutnáte.

„Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Rozmrazované pečivo také obsahuje různé přísady a tzv. „éčka“, která mají zajistit, aby se co nejvíce blížilo tomu čerstvému.

Pečivo
Zdroj: ČT24

Potravináři chtějí označovat i další „nečerstvé“ potraviny

Potravináři nyní požadují, aby se šlo ještě dál. Kromě pečiva by se měly označovat i další potraviny, které nejsou čerstvé. Spotřebitel by podle nich měl jasně vědět, které ryby a maso prošly zmrazením nebo byly chlazeny vodou. U ovoce a zeleniny chtějí odlišit ty sezonní.

Vydáno pod