Z polotovarů je kdeco – třeba i jídlo v restauraci

Praha – Vyhláška ministerstva zemědělství platí sotva druhý den a už Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaznamenala pět stížností na špatně označené rozpékané housky a rohlíky. Pečivo přitom není to jediné, co ve velkém míří na pulty obchodů nikoliv čerstvé, ale připravené z polotovarů. Spotřebitelé často ani netuší, že daný výrobek není čerstvý. Rozdíl v chuti i dalších charakteristikách přitom může být podle odborníků zásadní.

Polotovarem nemusí být zrovna jen polévka nebo těstoviny s omáčkou z pytlíku. Dopředu připravená jsou mnohdy i jídla, která na to vůbec nevypadají. Ve většině českých restaurací a jídelen jsou polotovary na denním pořádku. Obvykle je z prášku kaše, bramboráky nebo sýrová omáčka. Předsmažené jsou filety nebo sýry.

Michal Duben, majitel hotelu

„Vitana vám dnes dokáže dovézt cokoliv v pytlíku.“

Dopředu připravená a zmražená už jsou i celá jídla. V restauracích jsou stále populárnější - obzvlášť tam, kde nezaplatí kvalitního kuchaře. „Zájem o ně roste. Ve tříletém srovnání je to asi patnáct procent,“ podotkl Milach Pech z firmy Bidvest, která má pod sebou například značku Nowaco. Také v obchodech polotovary směle konkurují čerstvému zboží. Sledovány jsou ale jen ty chlazené a mražené. „Podíl na těchto potravinách je stabilně okolo sedmi procent,“ uvedl Petr Křiklan ze společnosti ACNielsen, která se zabývá průzkumem trhu.

2 minuty
Jídlo z polotovarů
Zdroj: ČT24

Rozdíl se dá poznat, ale ne na první pohled

Podle odborníků spotřebitel rozdíl pozná, ale většinou ne na první pohled. „Pokud je člověk trošku vnímavý a má něco najezeno, tak polotovar, třeba od tomatové polévky vyrobené skutečně z rajčat, pozná,“ tvrdí šéfkuchař Filip Sajler.

Podle ministerstva zemědělství by měli mít ale zákazníci možnost volby a předem vědět, z čeho je jídlo vyrobeno. To ovšem zatím platí jen u pečiva. I když má podle odborníků na trhu, například v rekreačních oblastech, své místo určitě i to rozmražené z polotovaru, musí spotřebitel počítat s tím, že se od čerstvého pečiva v mnohém liší. Například druhý den si na tom rozmraženém už nepochutnáte.

„Za předpokladu, že budete mít stejné složení jako běžné pečivo z pekáren, pak to rozmrazované stárne rychleji,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT. Rozmrazované pečivo také obsahuje různé přísady a tzv. „éčka“, která mají zajistit, aby se co nejvíce blížilo tomu čerstvému.

Pečivo
Zdroj: ČT24

Potravináři chtějí označovat i další „nečerstvé“ potraviny

Potravináři nyní požadují, aby se šlo ještě dál. Kromě pečiva by se měly označovat i další potraviny, které nejsou čerstvé. Spotřebitel by podle nich měl jasně vědět, které ryby a maso prošly zmrazením nebo byly chlazeny vodou. U ovoce a zeleniny chtějí odlišit ty sezonní.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
před 50 mminutami

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
včeraAktualizovánopřed 12 hhodinami

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
před 12 hhodinami

Platby za obnovitelné zdroje se zcela přesunou na stát

Stát v příštím roce převezme veškeré financování podporovaných zdrojů energie (POZE). Státní rozpočet to nově zatíží dalšími zhruba sedmnácti miliardami korun, celkově tak stát za poplatky dá více než 41 miliard korun. Schválila to vláda ANO, SPD a Motoristů, která tím chce snížit regulované ceny elektřiny. Domácnostem by toto opatření mělo regulovanou část energií oproti letošku snížit o více než patnáct procent, firmám ještě výrazněji. Dosud bylo financování POZE rozděleno mezi stát a odběratele.
včeraAktualizovánopřed 15 hhodinami

Volkswagen po 24 letech uzavřel svou továrnu v Drážďanech

Továrna německé automobilky Volkswagen v Drážďanech ukončila po 24 letech provoz. Stroje se v takzvané Skleněné manufaktuře zastavily, jakmile vyrobily poslední vůz – červený Volkswagen ID.3. Automobil, na který se podepsali všichni zaměstnanci, se stane muzejním exponátem. Samotná drážďanská továrna se za padesát milionů eur (1,2 miliardy korun) změní v centrum inovací. Německá média upozornila, že to je poprvé v 88leté historii, kdy Volkswagen uzavřel některou ze svých továren v Německu.
před 18 hhodinami

Vojtěch chce zefektivnit systém zdravotnictví. I nesystémovým krokem

Na ministerstvo zdravotnictví se po čtyřech letech vrací Adam Vojtěch (za ANO). Staronový ministr se hodlá vypořádat s rostoucími výdaji na zdravotní péči zefektivněním systému, nikoli masivním navyšováním zdrojů. Významnou roli dle Vojtěcha sehrají zdravotní pojišťovny, zaměřit se chce také na podporu prevence, primární péče a digitalizaci. Naopak zvýšení odvodů na zdravotní pojištění by mohlo uškodit české ekonomice, řekl v 90′ ČT24 moderované Romanem Fojtou.
včera v 08:26

SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil vyřizování žádostí o dotace firmám z holdingu Agrofert. Stalo se tak 9. prosince, kdy prezident Petr Pavel jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, informovala nyní mluvčí fondu Eva Češpiva. Nadále podle ní platí, že situace bude trvat do doby, než Babiš střet zájmů právně vyřeší. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský sdělil, že holding respektuje rozhodnutí správních orgánů.
15. 12. 2025

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
15. 12. 2025
Načítání...